Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Hlava pravoslávnej cirkvi bola agentom ŠtB

Ján Holonič
Ján Holonič

BRATISLAVA - Hlava slovenskej pravoslávnej cirkvi Ján Holonič, arcibiskup Ján, bol agentom komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB).

Napísal to týždenník Plus 7 dní, ktorý sa odvolal na dokumenty z Ústavu pamäti národa. Podľa týždenníka s bývalou tajnou políciou spolupracovali aj ďalší vysokí predstavitelia tejto cirkvi na Slovensku.

Holonič údajne začal spolupracovať s Štb dobrovoľne v čase, keď bol michalovským biskupom. "V závere možno konštatovať, že verbovka Jána Holoniča prebehla bez rušivých javov, sľub o spolupráci podpísal dobrovoľne a sám si aj zvolil formu sľubu," citoval týždenník zo záznamu o spolupráci z októbra 1982. Za spoluprácu údajne dostával aj finančné a vecné odmeny.

Pravoslávna cirkev má na Slovensku asi 50.000 veriacich. Holonič sa stal prešovským eparchom a hlavou pravoslávnej cirkvi na Slovensku v roku 2006. Ako agent bol v záznamoch Štátnej bezpečnosti vedený i jeho predchodca Mikuláš Kocvár. Podľa týždenníka bol agentom ŠtB aj zástupca pravoslávnej cirkvi na Slovensku Milan Gerka a ďalší jej vysoký predstaviteľ Imrich Belejkanič.

Podozrenia o spolupráci s ŠtB sa v minulosti objavovali napríklad aj v prípade rímskokatolíckej cirkvi, ktorá má v krajine najväčšie zastúpenie. Médiá opakovanie informovali o údajnej spolupráci arcibiskupa Jána Sokola s ŠtB, cirkevný hodnostár to však odmietol.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu