Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Alarmujúca správa vedcov: Veľké mestá svetovej veľmoci sa rýchlo prepadávajú! Toto je DÔVOD

Hong Kong Zobraziť galériu (3)
Hong Kong (Zdroj: Getty Images)

PEKING - Takmer polovica veľkých čínskych miest sa prepadá kvôli čerpaniu vody a zvyšujúcej sa hmotnosti rýchlo sa rozrastajúcich mestských oblastí. Niektoré mestá sa prepadajú veľmi rýchlo – každé šieste temporýchlejšie ako jeden centimeter za rok, uviedli vedci, ktorých citoval spravodajský server BBC News.

Vedci uviedli, že kvôli rýchlej urbanizácii v posledných desaťročiach teraz Čína v súčasnosti pre potreby ľudí spotrebúva oveľa viac vody. S prepadaním pôdy sa táto najľudnatejšia krajina sveta potýka už dlho. Šanghaj aj Tchien-ťin vykazovali známky poklesu už v 20. rokoch 20. storočia. Šanghaj sa za posledné storočie prepadla o viac ako tri metre.

archívne video

Čína kúpila licenciu na lietajúce auto Aircar (Zdroj: TASR/Jarolav Novák)

Aby tím výskumníkov z viacerých čínskych univerzít pochopil rozsah tohto problému, preskúmal 82 miest, vrátane všetkých s viac ako dvoma miliónmi obyvateľov. Na meranie vertikálnych pohybov pôdy po celej krajine použili dáta zo satelitov Sentinel-1.

Pri pohľade na obdobie od roku 2015 do roku 2022 sa tímu podarilo zistiť, že 45 percent mestských oblastí klesá o viac ako tri milimetre ročne. Približne 16 percent klesá rýchlejšie ako o desať milimetrov ročne, čo vedci označujú za rýchle tempo. V týchto rýchlo sa prepadajúcich oblastiach žije 67 miliónov ľudí.

Hong Kong
Zobraziť galériu (3)
Hong Kong  (Zdroj: Getty Images)

Rozsah poklesu je ovplyvnený viacerými faktormi vrátane geológie a hmotnosti budov. Hlavným prvkom je však podľa autorov úbytok podzemnej vody. To v podstate znamená odber vody pod mestami alebo v ich blízkosti pre potreby miestnych obyvateľov. Rovnaký problém už bol zaznamenaný vo viacerých veľkých mestských oblastiach po celom svete, vrátane amerického Houstonu, hlavného mesta Mexika či indickej metropoly Dillí.

Viac o téme: HmotnosťMestáČínaČerpanie vody
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu