Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Hamas odmietol návrh dohody o rukojemníkoch, tvrdí úrad premiéra Netanjahua

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA/Abir Sultan/Pool Photo via AP)

JERUZALEM - Úrad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua podľa agentúry Reuters oznámil, že palestínske hnutie Hamas odmietlo návrh dohody o rukojemníkoch, ktoré zadržiava v Pásme Gazy po svojom minuloročnom útoku na južný Izrael. Dokument predložili sprostredkovatelia vyjednávaní medzi Izraelčanmi a Hamásom. Netanjahuov úrad zároveň uviedol, že Izrael sa naďalej bude s plnou silou snažiť o dosiahnutie cieľov terajšej vojny v Gaze. Tým je podľa skorších izraelských vyjadrení likvidácia Hamasu. Aktuálna reakcia Hamasu, ktorý je považovaný za teroristickú organizáciu, zatiaľ nie je k dispozícii.

Izraelské vyhlásenie o plnom nasadení vo vojne s Hamásom prichádza bezprostredne po tom, ako izraelská armáda v noci na dnes čelila bezprecedentnému dronovému a raketovému útoku zo strany Iránu. Podľa armádnych predstaviteľov sa ale väčšinu letiacich bojových prostriedkov podarilo zlikvidovať a škody na strane Izraela sú podľa všetkého minimálne.

Minulý týždeň Hamas oznámil, že študuje najnovší návrh dohody o prímerí a prepustenie rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy, ktorý sformulovali Egypt a Katar po rokovaní izraelskej delegácie v Káhire. Izraelské médiá v tejto súvislosti upozorňovali, že rozdiely medzi postojmi Izraela a Hamasu zostávajú "dramatické".

Izrael je ochotný prejaviť pružnosť v otázke

List Haarec pred týždňom napísal, že Izrael je ochotný prejaviť pružnosť v otázke, koľko palestínskych utečencov sa bude môcť vrátiť do severnej časti Pásma Gazy; Hamas doteraz požadoval, aby to mohli byť všetci. Podľa rovnakého zdroja Izrael ale trvá na tom, že nepristúpi na zrušenie bezpečnostných kontrolných stanovíšť, ktoré majú zabezpečiť, že na sever pásma nepreniknú bojovníci Hamasu a že sa tam nebudú pašovať zbrane.

Dnešné vyhlásenie úradu izraelského premiéra uvádza, že odmietnutie navrhovanej dohody svedčí o tom, že líder Hamasu v Gaze Jahjá Sinvár si dohodu neželá a že mieni využiť napätie medzi Izraelom a Iránom a spôsobiť regionálnu eskaláciu konfliktu.

Viac o téme: IzraelHamasRukojemníci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu