Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MIMORIADNY ONLINE Irán zaútočil na Izrael! Krajine pomohli kľúčoví spojenci, pripravuje sa tvrdá odveta

Izraelská protivzdušná obrana útočí na drony Zobraziť galériu (5)
Izraelská protivzdušná obrana útočí na drony (Zdroj: koláž SITA/AP Photo/Tomer Neuberg, X/NEXTA)

TEL AVIV - Irán v noci na nedeľu zaútočil na Izrael viac než 300 bezpilotnými lietadlami a raketami. Izraelu a spojencom podarilo zostreliť až 99 percent z nich a útok sa dá považovať za "zmarený", informujeme podľa správy agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na izraelskú armádu. Situáciu sledujeme ONLINE.

ONLINE

21:15 Izraelský vojnový kabinet dnes niekoľko hodín rokoval o reakcii na nočný iránsky dronový a raketový útok na Izrael, na postupe sa však zatiaľ nezhodol, uvádzajú s odvolaním sa na svoje zdroje izraelské aj zahraničné médiá. Podľa agentúry Reuters sa členovia kabinetu prikláňajú k odvete, na jej rozsahu a načasovaní však zhoda nie je.

21:05 Palestínske radikálne hnutie Hamas zadržiava rukojemníkov odvlečených pred vyše polrokom z Izraela aj v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. Na nedeľnom brífingu o tom informoval hovorca izraelskej armády kontradmirál Daniel Hagari, ktorý zopakoval, že Izrael urobí všetko pre to, aby sa rukojemníci vrátili domov.

20:50 Izrael má po nočnom raketovom a dronovom útoku Iránu pripravené plány na útočnej i obrannej operácie. Na večernom brífingu po nedeľňajšom zasadaní vojnového kabinetu to oznámil hovorca izraelských ozbrojených síl Daniel Hagari. Informuje správa televízie Sky News a portál Times of Israel.

20:18 Iránom podporované šiitské hnutie Hizballáh v nedeľu schvaľuje a oceňuje masívny útok Teheránu na Izrael, ku ktorému došlo v noci na nedeľu. Ako informovala britská spravodajská televízia Sky News, útok na Izrael označil Hizballáh za "odvážne" rozhodnutie a dodal, že Irán uplatnil svoje zákonné práva napriek "hrozbám, zastrašovaniu a tlaku".

19:35 Lídri krajín G7 v nedeľu jednomyseľne odsúdili bezprecedentný nočný útok Iránu na Izrael. Zúčastnené strany zároveň vyzvali na "zdržanlivosť". Na platforme X to uviedol predseda Európskej rady Charles Michel. Informuje správa agentúry AFP.

19:15 Takto vyzerá zostrelená iránska balistická strela v oblasti Mŕtveho mora.

18:21 Veľké letecké spoločnosti v krajinách Blízkeho východu v nedeľu oznámili, že po nočnom iránskom raketovom a dronovom útoku na Izrael postupne obnovia normálnu prevádzku. Informovala o tom agentúra Reuters.

18:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil v nedeľu iránsky útok na Izrael. Zároveň vyzval na jednotnú globálnu reakciu na "teror", a síce útoky zo strany Iránu aj Ruska. Informuje agentúra AFP. 

17:22 Šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell zvolal na utorok mimoriadne zasadnutie ministrov zahraničných vecí EÚ, ktoré bude venované bezprecedentnému útoku Iránu na Izrael. Ministerská schôdzka sa uskutoční v režime videokonferencie, informovala agentúra DPA.

17:00  Francúzsko odporučilo v nedeľu po nočnom iránskom útoku na Izrael svojim občanom nachádzajúcim sa v Iráne, aby z dôvodu možnej eskalácie konfliktu túto krajinu dočasne opustili. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na francúzske médiá.

16:38 Irán využil svoje právo na sebaobranu, keď v noci na dnes vyslal na Izrael stovky dronov a striel, uviedla sýrska vláda. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá podotýka, že režim prezidenta Bašára Asada je spojencom Teheránu.

16:17 Partneri Iránu dostali tri dni pred nočným útokom na Izrael informáciu, že Teherán chystá kroky proti židovskému štátu, uviedol dnes iránsky šéf diplomacie Hosejn Amírabdolláhján. Podľa televízie CNN pritom nespresnil, ktoré krajiny či skupiny takéto upozornenie dostali, a okolité štáty túto informáciu ihneď nepotvrdili.

15:56 Izraelská armáda odpovie na nočný útok Iránu "činmi a nie slovami". Uvádza sa to v perzskej verzii oficiálneho účtu izraelských obranných síl (IDF) na sociálnej sieti X s tým, že sa tak bez ďalší podrobností vyjadril hovorca IDF v rozhovore pre iránsku exilovú televíziu Iran International.

15:00 Šéf únijnej diplomacie Josep Borrell na utorok zvolal mimoriadnu schôdzku ministrov zahraničia krajín Európskej únie. Pôjde o iránske útoky proti Izraelu, uviedol na sociálnej sieti X Borrell, podľa ktorého cieľom únie je prispieť k zníženiu napätia a zvýšeniu bezpečnosti v regióne.

14:47 Britské stíhačky zostrelili časť z dronov, ktorými Irán v noci na nedeľu útočil na Izrael. Povedal to v nedeľu britský premiér Rishi Sunak, informujú agentúry AFP a stanica BBC.

14:20 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v nedeľu povedala, že nočný iránsky útok na Izrael priviedol Blízky východ na "pokraj priepasti", a vyzvala na zdržanlivosť. Informuje agentúra AFP. 

14:00 Libanon v nedeľu oznámil, že Izrael v nedeľu zasiahol budovu hnutia Hizballáh na libanonskom území. Jordánsko hlási zneškodnenie letiacich predmetov, ktoré narušili jeho vzdušný priestor, informuje agentúra AFP.

13:47 Pápež František po nedeľnej modlitbe Anjel Pána vyjadril znepokojenie a bolesť v spojitosti s útokom Iránu na Izrael. Obe strany žiadal, aby sa vyhli konaniu vedúcemu k prehĺbeniu konfliktu na Blízkom východe, informuje TASR podľa agentúr AP, APA a AFP.

"Modlím sa a so znepokojením, no takisto aj s bolesťou, sledujem správy, ktoré v týchto hodinách prichádzajú, o zhoršujúcej sa situácii v Izraeli z dôvodu zásahu Iránu," povedal pápež ľudom zhromaždením na Námestí sv. Petra vo Vatikáne. Prihovoril sa im z okna nad týmto námestím, pripomína AP.

13:42 Biden povedal Netanjahuovi, že USA sa nezúčastnia na útočných operáciách proti Iránu.

13:33 Irán si v nedeľu predvolal francúzskeho, britského aj nemeckého veľvyslanca v Teheráne, a to v súvislosti s reakciou predstaviteľov ich krajín na iránsky nočný raketový a dronový útok na Izrael. Informuje me podľa agentúry AFP.

"Britský, francúzsky a nemecký veľvyslanec v Teheráne boli predvolaní na (iránske) ministerstvo zahraničných vecí v dôsledku nezodpovedných postojov istých predstaviteľov týchto krajín k reakcii Iránu na akcie sionistického režimu (Izraela) proti občanom aj záujmom našej krajiny," informovala iránska štátna agentúra IRNA.

13:07 Po tom, čo Irán v noci na dnes vyslal proti Izraelu desiatky dronov a rakiet, veľké aerolinky zrušili na Blízkom východe niektoré lety a iné presmerovali. Urobili tak aj niektoré západné letecké spoločnosti, hoci Izrael ráno zrušil uzavretie svojej vzdušnej prevádzky a medzinárodné letisko v Tel Avive obnovilo prevádzku. Izraelské úrady varovali, že letové poriadky z Tel Avivu budú ovplyvnené a cestujúci by si mali skontrolovať časy letov pred cestou na medzinárodné letisko Ben Guriona, uviedla agentúra Reuters.

12:46 Severoatlantická aliancia v nedeľu taktiež odsúdila iránsky nočný útok na Izrael. Označila ho za "eskaláciu" napätia v regióne a všetky zúčastnené vyzvala na zdržanlivosť. Informujeme podľa agentúry AFP. "Odsudzujeme nočnú eskaláciu zo strany Iránu, vyzývame na zdržanlivosť a pozorne sledujeme vývoj situácie. Je nevyhnutné, aby sa konflikt na Blízkom východe nevymkol spod kontroly," uviedla hovorkyňa NATO Farah Dakhlallahová.

12:37 Izraelská armáda tvrdí, že v reakcii na ostreľovanie izraelského územia zaútočila na veľké výrobné zariadenie Hizballáhu v Libanone.

12:22 Iránsky prezident Ebráhím Raísí varoval v nedeľu Izrael a jeho spojencov pre akýmkoľvek neuváženým, respektíve bezohľadným konaním. Urobil tak po tom, ako Irán dronmi a raketami zaútočil na Izrael v odvete na útoky na iránsky konzulát v Damasku z 1. apríla. Informujeme podľa agentúry AFP. "Ak sionistický režim (Izrael) alebo jeho podporovatelia preukážu bezohľadné správanie, dostanú rozhodnú a oveľa ráznejšiu odpoveď," uviedol Raísí.

12:08 Dnes sa zíde izraelská vláda a rozhodne o odvetnom údere proti Iránu.

11:42 Ruské ministerstvo zahraničných vecí v nedeľu vyjadrilo znepokojenie so stupňovaním napätia v oblasti Blízkeho východu a zúčastnené strany žiadalo o zachovanie zdržanlivosti. TASR sa odvoláva na agentúru AFP.

"Všetky zúčastnené strany žiadame o zdržanlivosť. Spoliehame sa na to, že krajiny z tohto regiónu existujúce problémy vyriešia politickými a diplomatickými prostriedkami," uviedol ruský rezort diplomacie vo vyhlásení, píše AFP.

11:12 Izrael bude koordinovať tvrdú reakciu na iránsky úder so spojencami, píšu The New York Times.

Viac o téme: IránIzraelBenjamin Netanjahu
Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

* údaje sú povinné

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu