Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Izrael sa pripravuje na iránsky útok: Zatvorili školy a obmedzili zhromažďavanie, Biden sa vrátil do Washingtonu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ohad Zwigenberg)

WASHINGTON/JERUZALEM – Americký prezident Joe Biden sa z návštevy prímorskej rezidencie vracia do Washingtonu skôr, ako pôvodne plánoval, aby s poradcami prebral vývoj na Blízkom východe. Informoval o tom v sobotu (13. 4.) Biely dom po tom, ako zosilnelo napätie medzi Izraelom a Iránom pre útok na iránsky konzulát v Damasku.

Do Bieleho domu sa prezident podľa oficiálneho vyhlásenia vráti počas sobotňajšieho popoludnia (večer SELČ). Skrátil tak návštevu svojho sídla v meste Rehoboth Beach na pobreží Atlantického oceánu, kde často trávi víkendy.

Krok pravdepodobne súvisí s obavami z iránskeho útoku na Izrael, ktorému Teherán pripisuje nedávne bombardovanie konzulátu v Damasku. Pri útoku zomreli viacerí predstavitelia iránskych revolučných gárd. Izrael sa k útoku neprihlásil, predpokladá sa ale, že je zaň zodpovedný.

Izrael sa pripravuje na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

Izrael sa teraz pripravuje na odvetný útok, ktorý by mohol konflikt medzi dlhodobo znepriatelenými krajinami ďalej eskalovať. Biden v piatok uviedol, že reakciu očakáva „skôr ako neskôr“. Denník The Wall Street Journal (WSJ) napísal, že Izraelčania sa pripravovali na iránsky úder počas víkendu. 

Najmenej dva dni zatvorené školy a obmedzené zhromažďavanie

Všetky zložky izraelskej armády sú v súvislosti s očakávaným odvetným útokom Iránu v stave plnej pohotovosti. Do vzduchu sú v prípade potreby pripravené vzlietnuť desiatky bojových lietadiel. V sobotu večer o tom podľa agentúry DPA informoval hovorca armády Daniel Hagari. "V posledných dňoch sme posilnili naše útočné aj obranné sily a sme odhodlaní chrániť občanov Izraela všetkými spôsobmi," povedal zase minister obrany Yoav Galant.

Izraelskí vojaci v Gaze
Zobraziť galériu (3)
Izraelskí vojaci v Gaze  (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

Veliteľstvo domáceho frontu, jedna zo zložiek armády vytvorená v roku 1992 po vojne v Perzskom zálive, zároveň zverejnilo nové pokyny na ochranu civilného obyvateľstva, ktoré začnú platiť v sobotu o 23.00 h miestneho času (22.00 h SELČ) spočiatku na 48 hodín. Zrušené bude školské vyučovanie a ďalšie vzdelávacie aktivity, ako aj prázdninové tábory a školské výlety. Na hromadných stretnutiach v oblastiach, ktoré nie sú v bezprostrednej blízkosti Pásma Gazy či hraníc s Libanonom, môže zúčastniť do 1000 ľudí. V takzvaných konfliktných zónach sa vonku môže zhromaždiť 30 ľudí a v interiéroch 300 ľudí. Občania pracujúcich v týchto oblastiach by mali zabezpečiť, aby sa v prípade potreby rýchlo dostali do úkrytu.

Napätie značne stúplo po nálete z 1. Apríla

Vzhľadom na napätú bezpečnostnú situáciu na Blízkom východe izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac odložil návštevu Rakúska a Maďarska plánovanú na nedeľu. Americký minister obrany Lloyd Austin ubezpečil svojho izraelského rezortného partnera Joava Galanta o „neochvejnej podpore USA“. V telefonickom rozhovore dal Austin jasne najavo, že Izrael sa môže spoľahnúť na „plnú podporu Spojených štátov“ pri obrane proti akýmkoľvek útokom zo strany Iránu, uviedol vo Washingtone hovorca amerického ministerstva obrany Pat Ryder.

Napätie na Blízkom východe značne stúplo po nálete z 1. Apríla, ktorý v sýrskom hlavnom meste Damask zasiahol budovu susediacu s iránskym veľvyslanectvom, slúžiacu ako konzulát. Pri útoku zahynuli dvaja iránski brigádni generáli a päť ďalších členov vplyvných revolučných gárd. Irán z útoku obvinil Izrael, ten sa k nemu oficiálne nevyjadril. K eskalácii prispeli v sobotu iránske revolučné gardy, ktoré v blízkosti Hormuzského prielivu zadržali kontajnerovú loď majúcu väzby na Izrael.

Viac o téme: ŠkolyIzraelZhromažďavanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu