Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Úrady začali vyšetrovanie smrti chlapca, ktorého našli v Predjordánsku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

JERUZALEM - Nezvestného izraelského chlapca, po ktorom osadníci pátrali na Západnom brehu Jordánu, našli v sobotu mŕtveho. Úrady začali vyšetrovanie, informuje agentúra AFP a denník Jerusalem Post.

Izraelské obranné sily (IDF) za príčinu smrti určili vraždu a bezpečnostné zložky pátrajú po páchateľoch. Vyšetrovanie bolo z dôvodu vlasteneckého motívu tejto vraždy odovzdané izraelskej kontrarozviedke Šin Bet, píše Jerusalem Post. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zavraždenie tohto chlapca označil za vážny trestný čin a vyjadril sústrasť jeho rodine. Izraelskí osadníci v piatok počas pátrania po tomto mladistvom vtrhli do palestínskej dediny neďaleko mesta Ramalláh a spustili paľbu. O život prišiel jeden Palestínčan a ďalších 25 utrpelo zranenia.

Predstavitelia USA opakovane vyjadrili znepokojenie

Nový palestínsky premiér Muhammad Mustafa piatkový útok v dedine odsúdil. Predstavitelia USA vrátane prezidenta Joea Bidena opakovane vyjadrili znepokojenie v spojitosti s prejavmi násilia zo strany osadníkov voči Palestínčanom na Západnom brehu Jordánu, pripomína AP. Dodáva, že napätie na tomto území sa vystupňovalo, odkedy vlani v októbri vypukol konflikt medzi Izraelom a hnutím Hamas v Pásme Gazy. Izraelské sily už predtým v piatok na Západnom brehu Jordánu zabili dvoch Palestínčanov, vrátane jedného príslušníka hnutia Hamas, pripomína AP. Palestínske zdravotnícke úrady uvádzajú, že od začiatku konfliktu medzi Izraelom a hnutím Hamas prišlo na tomto území (Predjordánsko) o život viac než 460 Palestínčanov.

Viac o téme: SmrťIzraelPredjordánskoChlapec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu