Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pápeža Františka naďalej trápia problémy s dýchaním a pohyblivosťou

pápež František
pápež František (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

VATIKÁN - Pápež František pre pretrvávajúce problémy s dýchaním na generálnej audiencii na Námestí svätého Petra v stredu znova požiadal svojho asistenta, aby namiesto neho prečítal katechézu. Osemdesiatsedemročný pápež má aj problémy s mobilitou. Po audiencii sa nedokázal vrátiť do svojho pápežského auta, na pomoc museli priniesť invalidný vozík. Informuje správa agentúry AP.

Audiencia sa po prvýkrát v tomto roku aj napriek chladnejšiemu počasiu konala vonku. Minulú stredu po audiencii previezli pápeža na lekárske vyšetrenie do Gemelliho nemocnice v Ríme, kde sa podrobil bližšie nešpecifikovaným diagnostickým testom. Ich výsledky nezverejnili. Pápež mal v poslednej dobe viaceré zdravotné ťažkosti. Samotný pápež a Vatikán hovorili o prechladnutí, bronchitíde či chrípke.

archívne video

Na pápežovu omšu prišli veriaci z Bratislavy i Podunajskej nížiny (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

Invalidný vozík začal pápež používať v roku 2022 po tom, čo utrpel fraktúru kolena a zápal väzov. Zvyčajne sa však dokázal pohybovať pomocou barly či za pomoci asistentov. V mladosti pápežovi odstránili časť pľúc, v roku 2021 podstúpil operáciu hrubého čreva a v minulom roku sa podrobil operácii na odstránenie brušnej prietrže.

Viac o téme: ZdravieProblémyPápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu