Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na Veľkú noc čaká pápeža Františka nabitý program: Zdravotne vyzerá, že je na tom lepšie

pápež František Zobraziť galériu (3)
pápež František (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

VATIKÁN - Pápež František, ktorý sa v poslednom čase zápasil so zdravotnými problémami, dnes pôsobil, že je na tom lepšie. Uviedla to agentúra Reuters, ktorá pripomenula, že pápeža počas veľkonočného týždňa čaká nabitý program.

Sedemdesiatosemročný pápež pri svojej týždňovej audiencii prečítal v plnom znení svoje vopred pripravené texty. Podľa Reuters vyzeral lepšie ako pri nedávnych audienciách, pri ktorých väčšinu čítania preberal jeho pomocník.

archívne video

Na pápežovu omšu prišli veriaci z Bratislavy i Podunajskej nížiny (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

František novo apeloval na mier na Ukrajine a na Blízkom východe a pozdravil dvoch mužov v publiku, jedného Izraelčana a jedného Palestínčana, a povedal, že obaja prišli o svoje dcéry vo vojne medzi Izraelom a radikálnym palestínskym hnutím Hamas. Označil ich za dvoch priateľov, "ktorí sa navzájom milujú a ktorí prežili rovnaké ukrižovanie".

František už vyše mesiaca s prestávkami trpí zápalom priedušiek a chrípkou, čo ho viedlo k obmedzeniu verejných vystúpení, zrušeniu niektorých stretnutí a návšteve rímskej nemocnice kvôli lekárskym kontrolám. Obavy o jeho zdravotný stav sa znovu objavili pred tromi dňami, keď vynechal kázeň pri bohoslužbe na Kvetnú nedeľu na Svätopetrskom námestí.

pápež František
Zobraziť galériu (3)
pápež František  (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

V nedeľu má pápež predsedať rade bohoslužieb predchádzajúcich Veľkej noci, čaká ho aj štvrtkový rituál umývania nôh v ženskej väznici. Počas Veľkej noci tiež pápež prvýkrát spíše úvahy, ktoré sa čítajú pri zastaveniach na krížovej ceste odohrávajúcej sa na Veľký piatok pri Koloseu. V uplynulých rokoch to robili buď hodnostári z Vatikánu, alebo poverené skupiny veriacich.

Pápež v posledných mesiacoch opakovane trpel zdravotnými problémami a v novembri bol nútený zrušiť niektoré svoje aktivity pre ťažkosti s dýchaním. Vyšetrenie vtedy vylúčilo pľúcne komplikácie. Františkovi bola v mladosti, keď ešte žil v rodnej Argentíne, odstránená časť jednej pľúca, aj preto je náchylnejší k infekciám dýchacích ciest.

pápež František
Zobraziť galériu (3)
pápež František  (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

V decembri zrušil pápež kvôli následkom chrípky a zápalu pľúc plánovanú cestu na klimatický summit COP28 v Dubaji. Okrem toho má František problémy kvôli chronickým bolestiam kolena, príležitostne preto používa invalidný vozík.

Viac o téme: ZdravieLepšieVatikánVeľká nocPápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu