Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Matka Navaľného podala žalobu: Chce vidieť aspoň telo svojho syna

Ľudmila Navaľná
Ľudmila Navaľná (Zdroj: SITA/Navaľného tím prostredníctvom agentúry AP)

MOSKVA - Matka zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného podala žalobu pre "nečinnosť vyšetrovacieho výboru vo veci odovzdania Alexejovho tela". Oznámil to Ivan Ždanov, riaditeľ nadácie Fond boja proti korupcii, ktorú svojho času založil Navaľnyj. V stredu o tom informovala americká spravodajská televízia CNN.

 Ruské štátne médiá v stredu uviedli, že mestský súd v Salecharde na severnom polárnom kruhu dostal žalobu od Ľudmily Navaľnej na "protizákonné kroky a rozhodnutia". Súd nespresnil, koho alebo aký subjekt matka obvinila, a neuviedol ani podrobnosti o žalovaných skutkoch. Pojednávanie sa bude konať za zatvorenými dverami a stanovili ho na 4. marca, uviedol súd pre ruskú štátnu tlačovú agentúru TASS.

archívne video

Bilčík na pôde EP o zasahovaní Ruska do volebných procesov v EÚ (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Vyšetrovatelia Navaľného matke povedali, že jeho telo premiestnili z trestaneckej kolónie, kde v piatok zomrel, do márnice v meste Salechard vzdialenom vzdušnou čiarou asi 50 kilometrov. Keď však matka a Navaľného právnik minulý víkend prišli do márnice, povedali im, že telo tam nie je. Najmenej dvakrát im do márnice odmietli vstup, informovala Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová.

V utorok Navaľného matka zverejnila video, v ktorom vyzýva priamo ruského prezidenta Vladimira Putina: "Dovoľte mi vidieť syna." Navaľná v približne minútovom videu stojí pred trestaneckou kolóniou IK-3, nachádzajúcou sa už za polárnym kruhom, kde si Navaľnyj odpykával dlhoročný trest odňatia slobody. "Žiadam vás, Vladimir Putin, pretože riešenie tohto problému závisí jedine od vás. Dovoľte mi vidieť syna. Žiadam okamžité vydanie Alexejovho tela, aby som ho mohla pochovať ako človeka," hovorí.

Kritik Kremľa Navaľnyj zomrel v piatok 16. februára v odľahlej trestaneckej kolónii na Sibíri, ako oznámila ruská väzenská služba. Navaľného uväznili pri návrate do Ruska vo februári 2021 z Nemecka, kde ho liečili po otrave nervovoparalytickou látkou. Z pokusu o otrávenie obvinil Kremeľ, ten to poprel. Príčina Navaľného smrti je stále nejasná.

Česko si pre smrť Navaľného predvolalo ruského veľvyslanca

Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský si v stredu kvôli smrti lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného predvolal ruského veľvyslanca v ČR Alexandra Zmejevského. Informáciu denníka Blesk spravodajkyni TASR potvrdil hovorca českého ministerstva zahraničných vecí Daniel Drake.

Česko podľa neho vyzvalo na vysvetlenie okolností smrti opozičného lídra a prečo ruské úrady odmietajú vydať jeho telo rodine. So Zmejevským by podľa servera Novinky.cz mal hovoriť námestník ministra Eduard Hulicius.

Navaľnyj bol jedným z najvýraznejších kritikov Kremľa. Podľa ruských úradov zomrel v piatok v trestaneckej kolónii IK-3, známej aj pod názvom Polárny vlk. Väzenská služba tvrdí, že 47-ročnému politikovi prišlo po vychádzke nevoľno a takmer okamžite stratil vedomie. Ruské úrady doteraz rodine neumožnili prístup k jeho telu, ani jeho vydanie na pochovanie.

Viac o téme: MamaTeloAlexej NavaľnyjŽalobaĽudmila Navaľná
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu