Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Šokujúce slová Viktora Orbána: Vyšehradská štvorka sa v podstate rozpadla

Viktor Orbán Zobraziť galériu (2)
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP Photo/Denes Erdos)

BUDAPEŠŤ - Zoskupenie Vyšehradskej štvorky (V4), ktorej členmi sú Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko, sa vplyvom vnútorných problémov, ale aj vonkajšieho tlaku v podstate rozpadlo. Konštatoval to vo štvrtok predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, ktorý dodal, že v súčasnosti sa pracuje na tom, ako túto skupinu oživiť, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Orbán na výročnej medzinárodnej tlačovej konferencii vysielanej naživo komerčnou televíziou HírTV na otázku vplyvu výsledkov volieb v SR a v Poľsku pripomenul, že V4 je strategickým projektom spájajúcim krajiny, ktoré ležia medzi Ruskom a Maďarskom. Cieľom projektu stredoeurópskej spolupráce, ktorý sa v dejinách viackrát v rôznej forme objavoval, bol podľa jeho slov ten, aby vo všetkých dôležitých otázkach nerozhodovala francúzsko-nemecká os.

Archívne video

Prezidentka Čaputová rokovala s partnermi o dôležitosti Vyšehradského fondu a podpore inovatívnej ekonomiky (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

"Zoskupenie V4 je porovnateľné s Francúzskom či Nemeckom, a to z hľadiska populácie, rozlohy, ekonomiky, ale už aj vojenskej sily," zdôraznil maďarský premiér. Podľa neho bolo zmyslom skupiny V4 zabezpečiť, aby jej krajiny mali spolu dostatočne silný hlas a Nemci a Francúzi ich museli popri sebe pri rozhodovaní o závažných otázkach Európy vnímať ako tretiu silnú záujmovú skupinu.

Viktor Orbán
Zobraziť galériu (2)
Viktor Orbán  (Zdroj: SITA/AP Photo/Denes Erdos)

Vplyvom vnútorných problémov a vonkajších vplyvov sa však toto spojenectvo rozpadlo. "V súčasnosti skúmame, ako by sme zoskupenie Vyšehradskej štvorky oživili," dodal Orbán. "Je nádej, že počas aktuálneho českého predsedníctva v rámci V4 sa vo februári konečne uskutoční schôdzka krajín štvorky na úrovni predsedov vlád, kde budeme môcť znova sformulovať strategické ciele a zistiť, či je ešte táto stredoeurópska iniciatíva reálna," uzavrel maďarský ministerský predseda.

Viac o téme: MaďarskoV4Viktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu