Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Viktor Orbán pri rokovaní o Ukrajine odišiel zo sály: Miliardovú pomoc ale zablokoval

Maďarský premiér Viktor Orbán
Maďarský premiér Viktor Orbán (Zdroj: TASR/AP/Omar Havana)

BRUSEL - Premiéri a prezidenti ďalších krajín Európskej únie neponúkli maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi nič výmenou za to, že pri kľúčovom rozhodovaní o štarte prístupových rokovaní s Ukrajinou odišiel z rokovacej sály. Orbán od svojho veta upustil dobrovoľne sám, píše dnes bruselský server Politico o štvrtkovom prekvapivom rozhodnutí Európskej rady v Bruseli. Zdôrazňuje však zároveň, že sa summitu nepodarilo dohodnúť na vyčlenení 50 miliárd eur na pomoc Ukrajine a na opätovnom prerokovaní spoločného rozpočtu EÚ.

"Viktor Orbán v prvý deň summitu nečakane ustúpil a odmietol ustúpiť," konštatuje dnes Politico. Poukazuje na to, že unijní lídri súhlasili so začatím prístupových rokovaní s Kyjevom, čím urobili "definitívny krok k integrácii Ukrajiny do európskeho projektu tým, že obišli najbližšieho spojenca Moskvy v bloku: maďarského premiéra".

archívne video

Česku ponúkam cestu Orbána, vyhlásil organizátor protivládneho protestu v Prahe (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Zároveň sa ale lídri nedohodli na päťdesiatmiliardovom balíku pomoci Ukrajine a na revízii rozpočtu únie. "Dva ústupky na jednom summite boli príliš na to, aby to doma v Maďarsku predal," cituje Politico nemenovaného predstaviteľa informovaného o rokovaniach. Holandský premiér Mark Rutte dnes skoro ráno vyjadril nádej, že dohodu o rozpočte bude dosiahnutú v januári, pripomína server.

"Rozhodnutie o rozšírení, o začatí prístupových rokovaní s Ukrajinou a Moldavskom, bolo kľúčové. Bolo tak dôležité, že (šéf Európskej rady Charles) Michel podnikol neobvyklý krok, že sa osobne objavil v tlačovej zóne, kde na správy čakajú desiatky akreditovaných novinárov, "všíma si Politico. Michel pritom sám hovoril o historickej chvíli.

V Orbánových postojoch je divadelný prvok

Pred začiatkom summitu niektorí vysokopostavení predstavitelia EÚ a diplomati vyjadrovali optimizmus ohľadom toho, že "v Orbánových štvavých postojoch voči Ukrajine je divadelný prvok", píše Politico. "Malá krajina ako Maďarsko politicky nemohla urobiť veľa pre to, aby sa naozaj vzoprela takému dôležitému rozhodnutiu," cituje Politico nemenovaného únijného diplomata.

Hoci lídri EÚ prekonali počiatočnú prekážku na ceste Ukrajiny k členstvu v EÚ, Orbánov ústupok nezabezpečuje, že Kyjev bude do klubu vpustený. Maďarsko stále môže zasiahnuť v mnohých zostávajúcich krokoch vyžadujúcich jednohlasnosť, upozorňuje Politico.

Viac o téme: PomocRokovanie UkrajinaViktor OrbánEurópska rada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu