Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Cyprus sa odvolal proti rozsudku nad Britom, ktorý zabil svoju chorú manželku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NIKÓZIA - Cyperská prokuratúra vo štvrtok podala odvolanie proti dvojročnému trestu odňatia slobody, ktorý súd vyniesol nad britským dôchodcom za zabitie svojej ťažko chorej manželky.

Ako podľa TASR informovala agentúra AFP, prokuratúra vo svojom odvolaní spochybnila dĺžku trestu, ktorý vyniesol súd nižšej inštancie, i zmenu kvalifikácie spáchaného činu na obvinenie z neúmyselného zabitia. David Hunter (76) bol pôvodne súdený za úkladnú vraždu svojej 74-ročnej manželky Janice, ktorá trpela rakovinou krvi. K činu došlo 18. decembra 2021, keď ho Janice, ktorá trpela pokročilou leukémiou a veľkými bolesťami, prosila, aby ukončil jej život. Hunter pred súdom vypovedal, že nakoniec vyhovel jej želaniu a udusil ju v ich dome neďaleko Pafosu.

Sudcovia sa snažili vyslať k verejnosti odstrašujúci signál

Po tomto čine sa Hunter pokúsil o samovraždu: predávkoval sa liekmi a zapil ich alkoholom. V tomto stave ho v byte našla polícia. Rozsudok v jeho kauze bol vynesený 31. júla. Rozhodnutie trestného súdu v meste Pafos bolo jednomyseľné. Sudcovia uviedli, že zohľadnili okolnosti prípadu, ale súčasne aj potrebu vyslať k verejnosti odstrašujúci signál. S prihliadnutím na čas, ktorý 76-ročný David Hunter od svojho zatknutia strávil za mrežami, a na jeho dobré správanie bol po vynesení rozsudku prepustený na slobodu.

V reakcii na podanie odvolania štátnym žalobcom Hunterov obhajca, britský právnik Michael Polak zo skupiny Justice Abroad, netajil svoje sklamanie. Dodal, že odvolanie bráni Davidovi žiť ďalej. "Vo väzení strávil 19 mesiacov a počas tohto obdobia čelil súdnym konaniam, ktoré by boli ťažké pre každého, ale najmä pre niekoho v jeho veku," argumentoval Polak. "Je ťažké pochopiť, ako pokračovanie v stíhaní Davida niekomu pomôže," dodal Polak vo vyhlásení. AFP pripomenula, že na stredomorskom ostrove Cyprus, kde má pravoslávna cirkev pomerne veľký vplyv, je eutanázia tabu a neexistuje zákon o asistovanej samovražde.

Viac o téme: VraždaRozsudokCyprusBrit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu