Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Účastníci pochodu proti justičnej reforme v Izraeli dorazili do Jeruzalema

Nepokoje v Izraeli
Nepokoje v Izraeli (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

JERUZALEM - Účastníci pochodu z Tel Avivu do Jeruzalema zvolaného na protest proti vládnemu plánu justičnej reformy v sobotu dorazili na západojeruzalemské predmestie Moca. Pochod sa začal v utorok večer v Tel Avive a počet jeho účastníkov sa medzičasom rozrástol na niekoľko desiatok tisíc ľudí, informoval spravodajský web The Times of Israel (TOI).

Organizátori protestu dodali, že posledná etapa pochodu sa skončí v sobotu večer pred izraelským parlamentom - Knesetom -, kde sa uskutoční masové protestné zhromaždenie. TOI s odvolaním sa na organizátorov uviedol, že demonštranti  majú v úmysle postaviť si pred Knesetom stany a zostať tam minimálne dovtedy, kým budú poslanci hlasovať o reforme súdnictva. Očakáva sa, že sa tak stane začiatkom budúceho týždňa, poznamenal TOI.

Polícia oznámila uzavretie viacerých ulíc

Okrem zhromaždenia pred Knesetom sa v sobotu - v rámci 29. série každotýždňových protestov proti zmenám v justičnom systéme - uskutočnia protestné akcie v Tel Avive i na ďalších približne 150 miestach po celom Izraeli. Kvôli zhromaždeniam avizovaným v Jeruzaleme na sobotu a nedeľu tamojšia polícia oznámila uzavretie viacerých ulíc vrátane tých v bezprostrednej blízkosti budovy Knesetu. 

Izraelský parlament bude o kontroverznom zákone o zmenách v justícii rokovať od nedele. Jeho schvaľovanie v druhom a treťom (záverečnom) čítaní je naplánované na pondelok. Vládny návrh zákona zakazuje preskúmanie rozhodnutí vlády a ministrov súdmi. TOI objasnil, že by to bol prvý zákon, ktorý by mal prejsť v rámci koaličného balíka plánovanej reorganizácie súdnictva a ktorý má vláde poskytnúť takmer úplnú kontrolu nad vymenúvaním  sudcov a výrazne obmedziť možnosti Najvyššieho súdu rušiť zákony a rozhodnutia vlády. Snaha koalície premiéra Benjamina Netanjahua zbaviť Najvyšší súd niektorých jeho kontrolných právomocí vyvolala v celom Izraeli masové protesty i hlboké znepokojenie u spojencov vrátane Spojených štátov.

Viac o téme: PochodReformaJeruzalemTel Aviv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu