Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Dráma v dovolenkovom raji Slovákov: Chorvátsko zachvátili plamene! Na mieste tragédie je aj Jozef Mihál

Požiar v Chorvátsku Zobraziť galériu (4)
Požiar v Chorvátsku (Zdroj: Facebook/Vatrogasci - 193, Topky/Vlado Anjel)

ŠIBENIK - Rozsiahly požiar vypukol vo štvrtok pri obci Grebaštica v blízkosti chorvátskeho mesta Šibenik. Šíril sa v dôsledku vetra a priblížil sa aj k obydliam. Vynútil si evakuácie miestnych obyvateľov a v popoludňajších hodinách stále nebol pod kontrolou, informuje TASR podľa servera Večernji.hr. V požiarmi postihnutej krajine práve dovolenkuje aj expert na sociálnu politiku Jozef Mihál, ktorý zverejnil zábery zadymenej krajiny.

Aktualizované o 21:57

Požiar sa už nešíri a budovy nie sú ohrozené, informoval chorvátsky hasičský zbor. Pre požiar je naďalej uzavretá Jadranska magistrála (DC8) pre všetku dopravu zo Žaborića do Bila pri Primoštene. Doprava pre osobné vozidlá je podľa webovej stránky HAK odklonená cez štátnu cestu DC58 cez Jadrtovac a Vrpolje.

Aktualizované o 20:17

Oheň sa nešíri, v určitých oblastiach je však aktívny. Pri hasení požiaru pri Grebaštici sa zatiaľ zranili traja hasiči v dôsledku nadýchania sa dymu a na mieste im poskytli pomoc, informoval Chorvátsky hasičský zväz. S ohňom stále bojuje viac ako 150 hasičov a 3 Canadair. „Hasenie naďalej sťažuje vietor, hoci slabne. Tráva je vysoká, najmä po dažďoch, ktorých sme boli svedkami v posledných mesiacoch, a preto je to dobrý základ na rýchle šírenie požiarov. Čistenie usadlostí je hlavným spôsobom, ako takýmto požiarom predchádzať,“ povedal veliteľ hasičského zboru Šibenicko-kninskej župy Darko Dukić.

Situácia je v tejto chvíli oveľa lepšia ako popoludní, objekty nie sú ohrozené a hasiči zostávajú na mieste celú noc a urobia všetko pre zastavenie požiaru a ochranu ľudských životov a zariadení. Podľa prvých odhadov zhorelo asi 600 ha. Pre požiar je pre všetku dopravu uzavretá Jadranska magistrála zo Žaborića do Bilogu pri Primoštene a doprava pre osobné vozidlá je odklonená na štátnu cestu DC58 cez Jadrtovac a Vrpolje, informovala HAK.

Aktualizované o 19:27

Požiar pri Grebaštici momentálne likvidujú 4 lietadlá Canadair a 2 lietadlá Air Tractors. Celkovo zasahovalo 158 hasičov s 55 hasičskými autami. Hasičom sa podarilo lokalizovať požiarnu líniu v oblasti Bilog. Hasiči budú nasadení pozdĺž nej, aby zabezpečili, že požiar nevznikne. "Zatiaľ čo u nás je situácia, čo sa týka vetra, lepšia, na vrchole kopca je stále silný vietor," povedal Velimir Milošević, veliteľ JVP Šibenik.

"Zasiahnuté je pomerne veľké územie, asi 600 hektárov, a je to neprístupný terén. Prioritou je sanácia požiaru a obrana budov a dúfame, že letectvo zostane čo najdlhšie. Čo sa týka civilistov, mali sme situáciu, že niekto nechal vozidlo v strede cesty. Ľudia ani netušia, aké je to nebezpečné, je to zadymené, viditeľnosť nulová a vždy sa môže niečo stať. Preto je vstup civilistom zakázaný. O príčine požiaru by som nehovoril, je priskoro a polícia to bude vyšetrovať," povedal pre Dnevnik.hr.

Aktualizované o 18:42

"Od samého začiatku sme mali problémy. Požiar sa silným južným vetrom rýchlo rozšíril a dostal sa do Grebaštice, kde čiastočne alebo úplne zničil obytné budovy. Oheň zostúpil až k moru a medzi domy v obci Donji Banovci. Problém je, že požiar sa nachádza na kopci Jelinjak. Je to veľmi neprístupný terén a požiar ohrozuje miesto Kalina. Všetci hasiči sú nasadení na svojich miestach. Prioritou sú ľudské životy, zvieratá a predmety. Všetko ostatné urobia hasiči najlepšie ako vedia. Letectvo s nami zostane tak dlho, ako to bude možné. Je ťažké predpovedať, ako sa veci vyvinú, pretože vietor už aj teraz mení smer," povedal pre televíziu Nova Volimir Milošević, veliteľ JVP Šibenik.

Aktualizované o 18:04

Rozsiahly požiar, ktorý dnes predpoludním vypukol pri chorvátskej obci Grebaštice ležiacej neďaleko mesta Šibenik, zachvátil už aj budovy a v dôsledku mimoriadne silného vetra zasiahol aj jadranskú magistrálu. Doprava zostala paralyzovaná a na trase od Šibenika do Splitu sa tvorili rozsiahle kolóny, informuje TASR s odvolaním sa na správu servera Večernji.hr.

Aktualizované o 17:39

Mesto Šibenik poskytlo ubytovanie ľuďom, ktorých zariadenia sú ohrozené alebo zasiahnuté požiarom. "V športovej hale Baldekin sa má nachádzť jedna rodina zo Slovinska a ďalšia by mala prísť," povedal vedúci Veliteľstva civilnej ochrany mesta Šibenik.

"Situácia je stále dosť zložitá, domy sa bránia, v najbližších dňoch sa budú sčítavať aj materiálne škody. Neboli žiadne ľudské obete, pár hasičov sa dusilo dymom, ale pokiaľ viem, myslím, že sú v poriadku a dokonca už sú späť v teréne. Oheň začal nad kopcom Jelinjak smerom na Primošten, všetky dostupné sily sú na zemi a my len dúfame, že sa nezodvihne vietor," doplnil.

Aktualizované o 17:25 

Chorvátsky hasičský zväz pre portál N1 potvrdil, že pri požiari sa zranil hasič a jedna osoba. Hasič mal zacítil dym, no už je v poriadku. Do zóny hasenia sa občan dostal vlastnou vinou. Chorvátske médiá apelujú na občanov, aby hasičom nesťažovali hasenie a nevystavovali sa nebezpečenstvu s cieľom pozorovať požiar z bezprostrednej blízkosti, prípadne ho fotografovať a zaznamenávať. Rovnako je prísne zakázané používanie dronov v oblasti, kde pôsobia hasičské lietadlá, pretože to priamo ohrozuje bezpečnosť vzdušných a pozemných síl, uviedol Chorvátsky hasičský zväz. Oheň sa otočil z Jelinjaku smerom na Primošten.

Požiar vypukol približne o 11.00 h predpoludním. Na mieste zasahovalo zhruba 80 hasičov a 30 hasiacich vozidiel, ako aj päť hasiacich lietadiel. Očakáva sa nasadenie ďalších strojov na hasenie zo vzduchu, spresnil chorvátsky hasičský zbor.

"Požiar sa šíri v dôsledku silného (vetra) juga a v jednej chvíli ohrozoval aj objekty, v dôsledku čoho boli z bezpečnostných dôvodov evakuované dve rodiny," uviedol veliteľ hasičov Slavko Tucakovič.

Evakuácie sa uskutočnili v obci Gornji Banovci. Večernji s odvolaním sa na svedkov ďalej uviedol, že situácia v teréne bola čoraz závažnejšia, "ľudia utekajú z apartmánov, ale nevedia, kam by mali ujsť". "Vládne panika, všetko smrdí a nič nie je vidieť kvôli dymu," citoval server nemenovanú ženu. Chorvátske médiá ďalej informovali, že v dôsledku požiaru je úplne uzatvorená jadranská magistrála (štátna cesta D8) od obce Žaborič až po Primošten.

 

Požar kod Grebaštice..

Posted by Vatrogasci - 193 on Thursday, July 13, 2023

V Dalmácii dovolenkuje aktuálne aj expert na sóciálnu politiku Jozef Mihál. Ten zverejnil zábery z pláže, na ktorých vidieť v pozadí kúdole hustého dymu. Podľa jeho slov ide o požiar medzi Primostenom a Grebasticou. Z komentárov ľudí, ktorí sú tiež práve v danej oblasti vyplýva, že v meste Primoštene nejde elektrina. 

 

Aj toto je Dalmácia... požiar medzi Primostenom a Grebasticou...

Posted by Daňové a odvodové tipy Jozefa Mihála on Thursday, July 13, 2023

Podľa chorvátskych médií sú ľudia v dovolenkovom meste Grebaštica v panike. Rodine z Nemecka dokonca zhorela auto. Paradoxom je, že niektorí dovolenkári zastavovali, aby si urobili zábery s požiarom v pozadí. Hasičom situáciu komplikuje aj vietor. 

Dráma v dovolenkovom raji
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Hasiči - Facebook/Vatrogasci - 193)

Dráma v dovolenkovom raji
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Hasiči - Facebook/Vatrogasci - 193)

Pri hasení požiaru pri Grebaštici momentálne zasahuje 155 hasičov, 57 vozidiel, tri Candairy, dva ťahače Air a na ceste sú ďalšie dva ťahače Air. Početná sila na mieste sa neustále zvyšuje a zapojili sa aj hasiči zo žúp Šibenik-Knin, Split-Dalmácia a Zadar, oznámil Chorvátsky hasičský spolok.

Viac o téme: PožiarHasičiJozef MihálChorvátskoŠibenikDalmácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu