Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Takýto zákaz ste ešte nevideli: Vysoká pokuta za návštevu aj za fotku, Sardínia si ružové pláže chráni

Na tieto pláže môžete zabudnúť a zábery z nich sú skôr len výnimočné. Zobraziť galériu (3)
Na tieto pláže môžete zabudnúť a zábery z nich sú skôr len výnimočné. (Zdroj: Gettyimages.com)

CAGLIARI - Žiadna atrakcia pre turistov, žiadne fotenie a žiadne prezentovanie sa peknými zábermi na sociálnych sieťach. Výnimočne a až nevídane chránené územie sa nachádza práve neďaleko Sardínie, kde sú preslávené "ružové pláže". Tie su pred vonkajším svetom tak špeciálne izolované, že sa ich návšteva alebo len obyčajná fotka v mobile môže vypomstiť vašej peňaženke na niekoľko stoviek eur!

archívne video

Dokonalá pohoda: Miestni mladíci si užívajú najkrajší západ slnka na Zanzibare (Zdroj: Zoznam / ako)

O legendárnom území a aj o sankciách za jeho návštevu či fotenie informuje zahraničný portál Daily Mail. Už od 80. rokov tam totiž platí zákaz vstupu, pričom sa v tomto prípade hlásia o slovo predovšetkým ochranári. Napriek tomu sa tu rok čo rok v nájazdoch schádzajú nadšenci a aj tak si v medziach rizika vyrábajú nedovolené zábery. 

Takýto zákaz ste ešte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Gettyimages.com)

Veľmi krehký ekosystém ružových pláží

V tomto prípade však ide o tak krehký ekosystém, že by jeho obyčajná návšteva či fotenie narušilo jeho celistvú štruktúru. Ide aj o súsostrovie Maddalena neďaleko druhého najväčšieho talianskeho ostrova. Práve jeden z ostrovčekov je preslávený tým, že mení koloritu piesku na ružovú, a tým je mimoriadne vzácny. Farbu piesku dodáva mikroorganizmus s názvom Miniacina miniacea, ktorý sa vyskytuje v morskej tráve vo veľmi krehkej konzistencii. Celý zákaz vstupu na pláž preto začal už v roku 1980.

Boli to práve neželaní návštevníci, ktorí bez povolenia tento piesok vyvážali z pláže so sebou preč. Následne začal blednúť. Prešlo 40 rokov a ochranári opäť bijú na poplach.

Takýto zákaz ste ešte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Gettyimages.com)

Počet ľudí musia držať na minime

Aj keď je zákaz už desaťročia v prevádzke, na sociálnych sieťach sa objavujú zábery z tejto lokality, pričom uploaderi vo veľkom riskujú aj päťstoeurovú pokutu. Zaúradovala aj Správa národného parku, ktorá stále dookola pripravuje obmedzenia spomínaných oblastí. Za každú cenu chcú znížiť počet lodí, ktoré sa blízko súostrovia denne objavujú. Za exponenciálne zvýšujúcou sa eróziou ostrova totiž stojí hlavne masívny turizmus a silné búrky týchto dní.

Viac o téme: FotografieZákaz vstupuPokuta SardíniaRužové pláže
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu