Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Taliani majú už turistov po krk: Na týchto miestach dostanete poriadnu pokutu za plavky alebo žabky

(Zdroj: Facebook)

RÍM – Do Talianska aj tento rok prídu davy turistov, dovolenkárov, ktorí si budú chcieť užívať slnečné dni a prázdniny. Niektorí strávia dovolenku na pobreží, iní zvolia mestá s krásnymi uličkami alebo historické pamiatky. Na niektorých miestach však už miestnym obyvateľom došla trpezlivosť a sporo odetým turistom budú rozdávať poriadne pokuty.

Ľudovír Ódor na svojom prvom samite v Bruseli (Zdroj: Úrad vlády SR)

V meste Sorrento ale aj v Benátkach platí prísny zákaz nosenia plaviek. Na ostrove Lipari si zase nemôžete obuť obľúbenú letnú obuv, takzvané žabky. V mestách sa však rozhodli za tieto prehrešky rozdávať aj pokuty. Starosta Sorrenta pred začiatkom letnej sezóny priznal, že „toto nevhodné chovanie môže byť zdrojom nepohodlia ako pre obyvateľov Sorrenta, tak aj pre návštevníkov. Chceme tým ochrániť a vylepšiť kvalitu života v meste,“ dodal Massimo Coppola. Ešte prísnejšie sa rozhodli konať na ostrove Lipari, informoval Forbes. Tam zakázali nosiť žabky. Ak turistov v nich prichytia, pokuta im hrozí v rovnakej výške ako za nosenie plaviek v Benátkach alebo v Sorrente, teda 500 eur.

Pomerne prísne opatrenia platia aj v mnohých talianskych historických pamiatkach. V rímskom Panteóne, v Bazilike svätého Petra, ale aj v dóme Panny Márie Kvetnej, známej ako florentský dóm (duomo di Firenze) turisti nesmú mať odhalené ramená, kolená a ženy nesmú mať odhalený dekolt.

Okrem Talianska však podobné obmedzenia zaviedlo so začínajúcou sezónou aj Chorvátsko. V Splite nie je dovolené kúpať sa vo fontánach, ale ani detské preliezanie po historických pamiatkach, pitie alkoholu na verejnosti mimo reštaurácie, ani močenie na verejnosti. Turistom, ktorí tieto pravidlá nedodržia hrozí pokuta 700 eur.

Viac o téme: DovolenkaPokutyLetná sezónaTalianskoChorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu