Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

KORONAVÍRUS Taliansko začne 5. júna testovať aplikáciu na monitorovanie infikovaných osôb

Koronakríza v Taliansku Zobraziť galériu (4)
Koronakríza v Taliansku (Zdroj: TASR/AP Photo/Domenico Stinellis)

RÍM - V Taliansku začnú od 5. júna ako súčasť boja proti pandémii nového koronavírusu testovať aplikáciu monitorujúcu pohyb nakazených osôb. Informovala o tom v utorok agentúra APA.

Aplikáciu si budú môcť občania stiahnuť dobrovoľne. Testovať sa bude na úvod počas jedného týždňa v troch regiónoch - Ligúrii, Apúlii a Abruzzách, uviedla talianska vláda. Aplikácia s názvom Immuni (Imúnni), ktorú vyvinula milánska firma Bending Spoons, funguje pomocou technológie bluetooth. Používateľ bude mať kontrolu nad svojimi dátami, ktoré zašle na príslušný server až po tom, keď zistí, že sa nakazil novým druhom koronavírusu. Aplikácia potom vyhľadá a varuje všetky jeho predchádzajúce kontakty.

Táto aplikácia vyvolala v Taliansku búrlivú diskusiu, najmä čo sa týka nariadení EÚ o ochrane dát. Talianske ministerstvo zdravotníctva musí ešte zverejniť správu o dosahu aplikácie na ochranu osobných údajov. Firma Bending Spoons poskytla vláde bezplatne používateľské práva a budúce aktualizácie. Ministri zodpovední za digitálne inovácie z piatich krajín EÚ - Talianska, Nemecka, Francúzska, Španielska a Portugalska - sa zhodli na tom, že kontakty z aplikácie môžu byť sprostredkované nielen v domovskej krajine, ale aj v zahraničí.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

"Zaviazali sme sa vyvinúť aplikácie s otvoreným zdrojovým kódom, ktoré chránia súkromie a je možné si ich stiahnuť dobrovoľne," napísali ministri v spoločnom stanovisku zverejnenom v utorňajšom vydaní denníka Corriere della Sera. Dôležité je aj vybudovanie a posilnenie európskej "digitálnej suverenity". "Táto kríza mimoriadnych rozmerov si vyžaduje rozhodnú iniciatívu zo strany členských štátov EÚ a európskych inštitúcií. Túto fázu je možné prekonať len spoločne," dodali ministri.

KORONAVÍRUS Taliansko začne 5.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Alfredo Falcone/LaPresse via AP)

Taliansko začalo v pondelok testovať na prítomnosť protilátok proti novému koronavírusu 150.000 ľudí. Cieľom je zistiť skutočný rozsah nákazy v krajine. Podľa údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa tam evidujú 230.158 nakazených a 32.877 úmrtí.

Belgicko už hlási problémy so zákonom

Návrh belgickej federálnej vlády na zber údajov a elektronické sledovanie osôb infikovaných novým typom koronavírusu je zrejme v rozpore s legislatívou Európskej únie o ochrane osobných údajov. Uviedli v utorok tlačová agentúra Belga a týždenník L'Echo. L'Echo upozornil na zistenia národného Úradu na ochranu údajov, ktorý preskúmal vládny návrh zákona o zbere údajov a sledovaní nakazených osôb. Podľa týchto zistení ak federálny parlament v utorok vládny návrh zákona prijme, tak sa Belgicko dostane do rozporu s európskym právom.

Úrad na ochranu údajov vzniesol početné námietky týkajúce sa bezpečnosti, anonymizácie, neodôvodnenej centralizácie osobných údajov a porušenia Všeobecného nariadenia Európskej únie o ochrane údajov (GDPR). V texte navrhovaného zákona sa napríklad ustanovuje, že ošetrujúci lekár je povinný oznamovať ďalej údaje o svojich pacientoch nakazených koronavírusom, čo však predstavuje porušenie lekárskeho tajomstva.

KORONAVÍRUS Taliansko začne 5.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

"Ak zákon prejde bez vysvetlenia svojej opodstatnenosti, tak to bude v rozpore s GDPR. Pokiaľ obhajcovia tohto zákona nevytiahnu nejaké vysvetlenie zo svojich klobúkov, bude to nezákonné," uviedla pre L'Echo predsedníčka vedomostného centra belgického Úradu na ochranu údajov Alexandra Jasparová. Národné krízové centrum pre chorobu COVID-19 aj v utorok potvrdilo, že situácia v krajine sa zlepšuje. Za posledných 24 hodín bolo hlásených 198 nových prípadov nákazy, čo je o 52 menej než v nedeľu. Celkový počet potvrdených prípadov od vypuknutia epidémie v krajine je 57.455.

V pondelok belgické úrady zaznamenali 23 nových úmrtí na COVID-19, čím sa celkový počet úmrtí od začiatku krízy zvýšil na 9334. Naďalej klesá počet nových hospitalizácií, v pondelok to bolo len 39 pacientov. V utorok ráno bolo v nemocniciach 1302 nakazených pacientov, z toho 249 osôb sa nachádzalo na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Francúzsky úrad schválil aplikáciu StopCovid

Francúzsky úrad na ochranu osobných údajov (CNIL) povolil v utorok francúzskej vláde plánované spustenie aplikácie StopCovid pre inteligentné telefóny, ktorá umožňuje monitorovať kontakty používateľov. Informovali o tom agentúry AFP a DPA. Aplikácia s názvom StopCovid určená pre inteligentné telefóny funguje pomocou technológie bluetooth a jej používanie bude podľa DPA dobrovoľné.

KORONAVÍRUS Taliansko začne 5.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Francois Mori)

StopCovid bude po dobu dvoch týždňov udržiavať v pamäti údaje o používateľoch, ktorí sa ocitli v tesnej blízkosti. Ak sa niekto z nich nakazí, aplikácia umožní upozorniť ostatných ľudí, ktorí s nakazeným prišli do kontaktu. Medzi niektorými politikmi - vrátane politickej strany francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona - vyvolala však táto aplikácia obavy v súvislosti možným sledovaním osôb, pripomína DPA.

Regulačný úrad CNIL však rozhodol, že pravidlá v oblasti ochrany údajov aplikácia rešpektuje. StopCovid podľa úradu nevytvára zoznamy nakazených osôb, ale len zoznam kontaktov, v ktorom sú všetky údaje udržiavané v anonymite. CNIL takisto vydal niekoľko odporúčaní, ktoré majú zvýšiť bezpečnosť používania aplikácie. Francúzske Národné zhromaždenie má o aplikácii diskutovať a hlasovať v stredu.

Viac o téme: PandémiaAplikáciaRímTalianskoKoronavírusMonitorovanie osôb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu