Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

KORONAVÍRUS sa dostal do domorodej komunity Janomamov v Brazílii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Andre Penner)

BRAZÍLIA - Brazílske úrady ohlásili prvý prípad koronavírusového ochorenia COVID-19 medzi domorodým kmeňom Janomamov, ktorý žije v amazonskom dažďovom pralese na hraniciach Brazílie a Venezuely. Tento kmeň je známy svojou odľahlosťou a zraniteľnosťou voči cudzím ochoreniam.

"Dnes sme potvrdili prvý prípad ochorenia COVID-19 medzi Janomammi, čo je veľmi znepokojujúce. Pri domorodých komunitách musíme byť trojnásobne obozretní, najmä pri tých, ktorých členovia majú iba veľmi obmedzený kontakt s okolitým svetom," vyhlásil brazílsky minister zdravotníctva Luiz Henrique Mandetta, ktorého vo štvrtok citovala tlačová agentúra AFP.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Infikovaným Janomamom je 15-ročný chlapec, ktorého liečia na jednotke intenzívnej starostlivosti v meste Boa Vista, metropole severobrazílskeho štátu Roraima. Brazília doteraz potvrdila najmenej sedem prípadov nákazy novým druhom koronavírusu medzi domorodým obyvateľstvom. Vôbec prvým bola 20-ročná žena z etnickej skupiny Kokama, u ktorej sa nákaza objavila pred týždňom.

V Brazílii žije podľa odhadov 800.000 indiánskych domorodcov z viac než 300 etnických skupín. Janomamov je zhruba 27.000. Tento kmeň, ktorý bol izolovaný od vonkajšieho sveta až do polovice 20. storočia, zdecimovali v 70. rokoch epidémie osýpok a malárie. Domorodí obyvatelia amazonského dažďového pralesa sú obzvlášť zraniteľní voči importovaným chorobám, pretože sú historicky izolovaní od patogénov, na ktoré si väčšina sveta vyvinula imunitu.

Viac o téme: PandémiaBrazíliaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu