Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Nový vietnamský prezident: Bol zapletený do prípadu únosu z Nemecka cez Slovensko

To Lam je novým vietnamským prezidentom.
To Lam je novým vietnamským prezidentom. (Zdroj: SITA/Nghia Duc/National Assembly via AP)

HANOJ - Vietnam má už tretíkrát za tri roky nového prezidenta. Nový muž sa volá To Lam – a ani Nemecko a Slovensko mu nie je cudzie. Údajne to bol on, kto nariadil únos vietnamského občana z Berlína. Jednou z krajín, cez ktorú únos prebiehal, bolo aj Slovensko.

Vo Vietname predchádzajúci minister verejnej bezpečnosti zložil prísahu ako nový prezident. Národné zhromaždenie zvolilo 66-ročného člena politbyra To Lama namiesto Vo Van Thuonga, ktorý odstúpil v marci pre korupčný škandál. Novú hlavu štátu však poznajú aj vyšetrovacie orgány v Nemecku. Je v centre prípadu únosu, ktorý spustil doteraz najhoršiu diplomatickú krízu medzi vládami v Berlíne a Hanoji.

archívne video

Krajský súd v Bratislave poslal do väzby obvineného záchranára (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Čo sa stalo? V roku 2016 sa Lam ujal funkcie ministra verejnej bezpečnosti. Len o rok neskôr bol bývalý vietnamský politik a podnikateľ Trịnh Xuân Thanh unesený z berlínskeho parku Tiergarten a odvezený do svojej vlasti. Podľa rozhodnutia berlínskeho odvolacieho súdu Lam, ktorý bol teraz zvolený za prezidenta, osobne nariadil únos svojho zneucteného straníckeho kolegu vietnamskou tajnou službou v jeho bývalej funkcie ministra bezpečnosti.

Podľa nemeckých vyšetrovateľov mal byť na palube lietadla, ktoré priviezlo Thanha zo Slovenska do Vietnamu. Na Slovensko sa dostal v kolóne áut Range Rover a Mercedes Vito, ktorá sa z Nemecka cez Brno dostala až do Bratislavy. Nemecké médiá predpokladajú, že v jednom z áut bol prevážaný aj unesený muž. Spolková vláda považovala incident za porušenie nemeckej suverenity a vyhostila niekoľkých vietnamských diplomatov. "Strategické partnerstvo" dohodnuté s komunistami ovládanou krajinou v roku 2011 bolo dočasne pozastavené.

Vzťahy s krajinou sa teraz opäť stabilizovali. Iba v januári uskutočnil federálny prezident Frank-Walter Steinmeier štátnu návštevu Vietnamu. Ale s To Lamom v predsedníctve sa kontakty z pohľadu politických pozorovateľov v budúcnosti pravdepodobne skomplikujú. Zatiaľ nie je jasné, či Steinmeier zablahoželá svojmu náprotivku k zvoleniu.

Jeden korupčný škandál strieda druhý

Ani vo svojej domovine však Lam nemá najlepšiu povesť. Sociálnymi sieťami koluje video nového prezidenta, ktoré ukazuje, ako jedol steak zdobený plátkovým zlatom. Lam sa vo vzťahoch s vietnamským demokratickým hnutím správa ako zástanca tvrdej línie. Ako minister bezpečnosti dal opakovane zatýkať aktivistov a blogerov.

Lam je vo Vietnama už treťou novou hlavou štátu len za tri roky – ide o nezvyčajnú situáciu v krajine na Mekongu, ktorá je inak známa svojou politickou stabilitou. V skutočnosti si rezignáciu Lamovho predchodcu Vo Van Thuonga už po roku v úrade vynútila komunistická strana. A po obvineniach z korupcie rezignoval aj jeho predchodca.

Vietnamský prezident však nemá veľké politické právomoci. Reprezentatívnejší úrad je považovaný len za tretí najdôležitejší v politickej hierarchii po predsedovi strany a predsedovi vlády. Protikorupčnú kampaň vedie generálny tajomník KPV Nguyen Phu Trong, najmocnejší muž v štáte jednej strany v juhovýchodnej Ázii. Lam bol doteraz dôležitou postavou pri implementácii opatrení.

Viac o téme: VietnamTo LamPreziident
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu