Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Japonci kritizujú ruské cvičenie na Kurilách: Dlhoročné urovnávanie sporu je ohrozené

Šinzó Abe
Šinzó Abe (Zdroj: SITA/AP Photo/Koji Sasahara, File)

TOKIO - Japonsko protestuje proti ruskému vojenskému cvičeniu konanému južne od Kurilských ostrovov. V stredu to počas prejavu v dolnej komore parlamentu vyhlásil japonský minister zahraničných vecí Taró Kóno.

"Toto vedie k posilneniu ruskej armády na severných teritóriách (japonský výraz pre južnú časť Kurilských ostrovov), čo je nezlučiteľné s naším postojom voči danému územiu," uviedol Kóno, ktorého citovala agentúra Kjódó. Protest Tokia proti cvičeniam bol zaslaný Moskve diplomatickou cestou.

Piloti ruskej bojovej letky Východného vojenského okruhu (VVO) už predtým po prvý raz nacvičovali nasadenie z Chabarovskej oblasti na ostrov Iturup, ktorý je súčasťou Kurilských ostrovov.

Rusko a Japonsko už desaťročia vedú rozhovory zamerané na dosiahnutie mierovej dohody, ktorú pre otázku Kurilských ostrovov obe krajiny stále nepodpísali. Hlavnou prekážkou tohto kroku je južná časť Kurilských ostrovov.

Po vojne bolo súostrovie začlenené do bývalého Sovietskeho zväzu, avšak Japonsko si nárokuje ostrovy Iturup, Kunašir, Šikotan a zoskupenie Habomajských ostrovov. Moskva opakovane vyhlasuje, že ruská zvrchovanosť nad súostrovím je nespochybniteľná a založená na zodpovedajúcich medzinárodných dokumentoch.

Viac o téme: CvičenieRuskoKurilské ostrovyTaró Kóno
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu