Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

SMUTNÉ Srdcervúca spoveď zúfalej matky mŕtveho ruského vojaka: Pre Kremeľ nemá ich život cenu

Matka mŕtveho ruského vojaka Farkhanur Gavrilova Zobraziť galériu (6)
Matka mŕtveho ruského vojaka Farkhanur Gavrilova (Zdroj: SITAAP/Nataliya Vasilyeva)

KEDROVOYE - Pri minulotýždňovom nálete amerických vzdušných síl na Sýriu zomrelo päť ruských vojakov. Vyzerá to tak, že ich bolo viac. Nešťastná matka Ruslana Gavrila, ktorý pri nálete takisto zahynul, sa nevie z jeho smrti dostať. Spolu s ostatnými príbuznými pozostalých prežívajú obrovský žiaľ. Mnohí nevedia, čo s ich blízkymi je. Kritizujú Rusko, že za príslušníkov súkromnej organizácie Wagner nenesie zodpovednosť a odmieta priznať jej existenciu.

Farkhanur Gavrilova prežíva ťažké obdobie. Pred týždňom jej zavolal známy, aby jej oznámil, že jej syn Ruslan je mŕtvy. Zabili ho pri nálete koalície vedenej Spojenými štátmi. Išlo o prvý nálet počas sýrskej vojny, kedy sa proti sebe postavili americké a ruské sily. 

Ruslan Gavrilov (37) bol jedným zo siedmich mužov v ruskej centrálnej obci, ktorí sa mal údajne pripojiť k súkromnej vojenskej skupine pod menom Wagner. Skupina sa mala zúčastniť útoku zo 7. februára na kurdských bojovníkov v Sýrii podporovaných Spojenými štátmi a v protiútoku USA utrpeli ničivé straty.

Farkhanur Gavrilova
Zobraziť galériu (6)
Farkhanur Gavrilova  (Zdroj: SITAAP/Nataliya Vasilyeva)

Keby žil, zavolal by

Ruslanova matka zistila, že jej syn je mŕtvy druhý deň ráno. Volal jej jeden z kolegov, že na základe anonymného telefonátu Ruslan zomrel počas vzdušného náletu. "Roztrhalo ho to na kúsky," povedala 67-ročná matka počas rozhovoru pre Associated Press v jej skromnom byte. "Pokiaľ by bol nažive, pokúsil by sa ma skontaktovať. Je to odvážny muž," povedala zronená žena.


Putin má problém: Pri náletoch koalície vedenej USA v Sýrii boli zabití aj štyria Rusi


Podľa pozorovateľov je na vine nedostatok koordinácie medzi ruským vojskom a súkromnými vojenskými dodávateľmi v Sýrii. Po boku ruských milícií pritom bojujú proti Sýrii ako súkromní dodávatelia tisíce ďalších Rusov. To umožňuje Kremľu udržať nízku úmrtnosť, ktorý by spôsobila negatívnu publicitu pred ruskými prezidentskými voľbami. 

Chceli zarobiť peniaze

Gavrilova povedala, že sa snažila syna od odchodu do Sýrie odhovoriť, no márne. Ruslan šiel do Sýrie najmä kvôli prísľubu vysokej mzdy. "Prečo odišli? Kvôli chudobe. Chceli zarobiť peniaze," povedala Ruslanova matka. Ruské právo zakazuje najímať žoldnierov i možnosť pôsobiť ako jeden z nich. 

Matka mŕtveho ruského vojaka
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITAAP/Nataliya Vasilyeva)

Putin pritom ešte v decembri ohlásil víťazstvo v Sýrii počas návštevy ruskej vojenskej základne a nariadil čiastočné stiahnutie vojsk. Na rozdiel od ostatných ruských vojenských spojencov so skúsenosťami z boja po boku ruských separatistov v boji na východe Ukrajine, Ruslan nikdy neslúžil ako vojak. "Myslela som si, že tam idú robiť nejaké zvláštne práce," povedala matka. "Nepodstúpili ani lekárske testy. Ruslan mi zavolal z Krasnodaru s otázkou, akú má krvnú skupinu."

Vlastenecký sentiment

Na základe výpovede príbuzných má byť práve región Krasnodar sídlom výcvikovej základne skupiny Wagner. Gavrilova spolu s ďalším príbuzným vojaka zo skupiny Wagner potvrdili, že všetci muži z mesta Kedrovoye šli do Krasnodaru predtým, než sa dostali do Sýrie. Na otázku či poznala aj iných príbuzných, ktorých členovia bojovali v Sýrii, ukázala priamo na dom cez dvor. Jevgenij Berdyshev citoval svojho polovičného brata Alexandra Potapova. Toho do Sýrie zaviedol "vlastenecký sentiment".

Jevgenij Berdyshev
Zobraziť galériu (6)
Jevgenij Berdyshev  (Zdroj: SITAAP/Nataliya Vasilyeva)

"Povedal by, že Putin vedie správnu vojnu. Zabíja bojovníkov Daeš, ale rozumiem, že nemá na výber," uviedol Jevgenij. Jeho 54-ročný brat bol otcom dvoch detí a bojoval v dvoch separatistických vojnách v Čečensku. Práca v armáde bola preňho ťažká, pretože už nebol najmladší a mal zranenú ruku a trestný záznam. Predtým, než v októbru minulého roka odišiel s Gavrilovom do Sýrie, pracoval na píle.

Smútiace rodiny zostavujú zoznam

Obyvatelia Kedrovoye vzdialenej 1 400 kilometrov východne od Moskvy sa spojili a dávajú dohromady list všetkých mužov, ktorí odišli do Sýrie. Potapov ukázal papier so šiestimi menami ich ďalších rodákov, ktorí sú v Sýrii. Medzi mŕtvymi má byť aj Igor Kosoturov z blízkeho mestečka Asbest, no je spojený s ľuďmi v Kedrovoye. Kosoturovovu smrť potvrdila miestna zákonodarkyňa Natalya Krylova.

Jevgenij Berdyshev ukázal zoznam s ďalšími menami mužov, ktorí bojujú v Sýrii
Zobraziť galériu (6)
Jevgenij Berdyshev ukázal zoznam s ďalšími menami mužov, ktorí bojujú v Sýrii  (Zdroj: SITAAP/Nataliya Vasilyeva)

Smútiace rodiny čakajú na svojich blízkych. Dúfajú, že prežili, vrátia sa domov a popíšu, čo sa stalo ostatným, ktorí sa šťastného návratu nedožili. "Najskôr všetci nahlas plakali, ale ako dlho dokážete plakať?," pýta sa nešťastná matka. "Je to neistota, ktorá ma pohlcuje." Nechápa, prečo ruskí vojaci skončili na bitevnom poli v Sýrii, keď ani neboli súčasťou ruskej armády. "Prečo nám ich vzali? Prečo exsituje taká organizácia?," pýta sa ďalej.

Rusko odmieta priznať súkromné skupiny

Jevgenij je rozhorčený, že Rusko odmieta priznať existenciu súkromných skupín a dodávateľov. "Exiustujú. Vláda tam posiela vojakov, a preto je za nich zodpovedná. Posielajú vojakov tam aj späť, no v skutočnosti sú tam stále nejakí Rusi, no to je tajné," dodáva Berdyshev.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok po prvýkrát potvrdilo, že počas náletu USA na Sýriu bolo zabitých päť Rusov. Minister zdôraznil, že vojaci neboli v aktívnej vojenskej službe. Ruské sily podporujú sýrsku vládu v boji proti opozičným skupinám, z ktorých niektoré sú podporované Spojenými štátmi. Obe strany pritom bojujú proti zvyšku islamistov v Sýrii. Moskva a Washington sa pritom dlho báli kolízie medzi americkými a ruskými silami. Udržaním pravidelného komunikačného spojenia medzi vojskami chceli stretu zabrániť. 

Viac o téme: NáletyRuskoSýriaWagnerRuslan Gavrilov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu