Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Drsný incident v lietadle: Agresívny ruský politik sa vyhrážal a napadol letušku

Jegor Borisov (druhý zľava) a Dmitrij Medvedev (v strede) Zobraziť galériu (4)
Jegor Borisov (druhý zľava) a Dmitrij Medvedev (v strede) (Zdroj: Instagram/Jegor Borisov)

MOSKVA - Ruské aerolinky Aeroflot mali v piatok plné ruky práce. Museli dostať do laty problémového pasažiera. Nebol to však hocaký pasažier. Šlo o ruského politika Jegora Borisova, ktorý stojí v čele sibírskej republiky Sakha. Na palube lietadla narobil poriadny humbuk a členom posádky sa vyhrážal.

Incident sa odohral minulý týždeň v piatok počas letu z moskovského letiska do Jakutska, hlavného mesta Sakhy. Jegor Borisov a jeho manželka do lietadla nastupovali ako poslední. V ruke niesli tašky z Duty Free a nemali pri sebe palubné lístky. Uviedol to nemenovaný predstaviteľ aeroliniek pre Interfax. 

Agresívny politik a vyhrážky kapitánovi

Podľa dokumentu, ktorý unikol na internet, sa politik správal neúctivo a agresívne k členom posádky a údajne mal útočiť na ich dôstojnosť. Vyhrážal sa aj kapitánovi. Hovoril mu, že ho dá vyhodiť, lebo má kontakty na vysokých miestach, konkrétne na ministra dopravy a šéfa štátnej agentúry pre civilné letectvo Rosaviace. 

Drsný incident v lietadle:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Telegram)

"Boris ukazoval na displeji svojho telefónu číslo na jedného z vedúcich administratívy prezidenta Ruskej federácia. Tvrdil, že mu zavolá a nechá všetkých vyhodiť," píše sa v dokumente. Borisova nakoniec z lietadla nevyhodili. Vďačí za to svojej manželke. Palubnému personálu ukázala papiere, že Borisov je po operácii a potrebuje ísť na rehabilitáciu. 

Jeho asistenta z lietadla vyviedli

O niečo horšie dopadol politikov asistent Jevgenij Šigapov. Ten fyzicky napadol letušku, z neznámych dôvodov sa pokúšal preniknúť do kokpitu a slovne urážal posádku. Musel preto opustiť palubu lietadla a na letisku sa ho ujala polícia. Lietadlo nakoniec odletelo s hodinovým meškaním. Takéto správanie je pre Šigapova charakteristické. Už v minulosti mal na krku trestné oznámenie pre napadnutie novinára. 

"O detailoch incidentu nič neviem, ale ako poznám osobu Jegora Afanasijeviča a Šigapova, tak veľmi pochybujem o tom, že by konflikt sami vyprovokovali," uviedol iDnes.cz výpoveď jedného zo spolupracovníkov Borisova.

Borisov sa bráni

Borisov správu o incidente potvrdil na sociálnej sieti Instagram. Podľa neho však ani oni a ani jeho spolupracovníci neporušili pravidlá leteckej spoločnosti. "V médiách sa šíria informácie o incidente spojenom s mojou osobou na palube lietadla spoločnosti Aeroflot," napísal Borisov s tým, že dôvod bol iný. "Dôvodom bolo, že nám zamestnanci letiska zabudli dať po registrácii palubné lístky."

Drsný incident v lietadle:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Instagram/Jegor Borisov)

Letuška podľa neho vytvorila napätie a po následných udalostiach musel jeho asistent opustiť palubu lietadla bez akéhokoľvek ospravedlnenia zo strany personálu. "Prípady nevhodného správania letušiek Aeroflotu k cestujúcim z Jakutska sú známe aj z minulosti. Orgány vládneho aparátu by mali poskytnúť komplexné a objektívne právne posúdenie celej situácie a činnosti posádky," dodal s tým, že ak to bude potrebné, vyvodia dôsledky.

Na sociálnych sieťach sa objavila aj tretia verzia tejto udalosti. Z tej vyplýva, že dôvodom bola komunikácia Borisova s ostatnými cestujúcimi-krajanmi. Hovorili v jazyku Jakutov, čo vytáčalo posádku. Verzia je však anonymná a založená len na spovediach údajných očitých svedkov.

Viac o téme: AeroflotJegor Borisov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu