Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Putin má problém: Pri náletoch koalície vedenej USA v Sýrii boli zabití aj štyria Rusi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Aijaz Rahi)

MOSKVA - Pri náletoch na východe Sýrie, ktorými medzinárodná koalícia vedená Spojenými štátmi minulý týždeň odrážala útok provládnych síl na svojich kurdských a arabských spojencov, boli zabití aj štyria Rusi. Uviedli to ruské médiá s odvolaním sa na príbuzných a kolegov zabitých žoldnierov, najatých súkromnou firmou. Ruské ministerstvo obrany predtým tvrdilo, že v danej oblasti žiadni ruskí vojaci neboli. Prezidentský kandidát malej liberálnej strany Jabloko Grigorij Javlinskij podľa serveru newsru.com vyzval prezidenta Vladimira Putina, aby verejnosť zoznámil s tým, ako masovo umierajú Rusi v Sýrii.

Zostrelenie ruskej stíhačky: Pilot sa pred lynčom odpálil granátom, chemický útok ako pomsta

Obeťami náletov vo východosýrskej provincii Dajr az-Zaur sa podľa nezávislej organizácie Conflict Intelligence Team (CIT) stali Stanislav Matvejev, Igor Kosoturov, Vladimir Loginov (†52) a Kirill Anaňjev, ktorí v Sýrii pôsobili ako vojaci najatí Vagnerovou súkromnou vojenskou spoločnosťou.

Stanislav Matvejev a Vladimir Loginov

Neboli teda - prinajmenšom oficiálne - súčasťou ruských síl, ktoré od septembra 2015 predovšetkým leteckým bombardovaním pomáhajú ruskému spojencovi v Damasku, prezidentovi Asadovi, k ovládnutiu bojiska.

Pozostalí prehovorili

Informácie o úmrtiach neskôr ruským médiám potvrdili spolubojovníci a pozostalí. "Dátum smrti zodpovedá americkému náletu," povedal denníku RBK Matvejejov nevlastný brat Igor Packo s tým, že pozostalí doteraz nepoznajú ani presnú príčinu smrti, ani to, či telo bude prevezené na pohreb do vlasti, ako sa deje v prípade zabitých ruských letcov či poradcov.

Kosoturovova priateľka Ljubov Kočevová uviedla, že Igor bol v Sýrii zabitý 7. februára. "Loginov padol v boji s presilou 7. februára v oblasti Dajr az-Zaur," potvrdili bojovníkovi druhovia zo združenia kozákov. Smúti za ním manželka a deti, najmladšie má dva roky.

Vladimir Loginov

Podpredseda úradmi nepovolenej strany Iné Rusko Alexander Averin potvrdil serveru Mediazona a agentúre RIA Novosti, že medzi zabitými je aj aktivista Anaňjev, ktorý predtým bojoval ako dobrovoľník aj v Donbase na východe Ukrajiny. Zostala po ňom žena a deti.

Moskva označila akciu za prieskum

Pri nálete koalície vedenej USA zahynula podľa Pentagónu stovka príslušníkov sýrskych provládnych síl, ktorí podnikli rozsiahly útok na amerických spojencov z arabsko-kurdských milícií SDF, presnejšie proti veliteľstvu SDF v provincii Dajr az-Zaur. Moskva túto akciu označila za prieskum, ktorý vraj podnikli sýrske milície bez vedomia ruského veliteľstva.

Útoky koalície proti silám podporujúcim sýrskeho prezidenta Bašára Asada sú zriedkavé. SDF s koaličnou podporou bojujú s bojovníkmi IS východne od Eufratu, zatiaľ čo vládne vojská pôsobia na západnom brehu pri meste Dajr az-Zaur.

Podľa ruského ministerstva obrany v Sýrii zahynulo 44 ruských vojakov. Médiá odhadujú, že skutočný počet je pravdepodobne vyšší, a to prinajmenšom o žoldnierov, ktorí bojujú po boku Asadových jednotiek aj v pozemných operáciách.

Viac o téme: USARusiSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu