Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Časť Ukrajiny sa mení na mesačnú krajinu: VIDEO Novodobý Klondike, vyťažia tony pokladu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

KRYVYCJA - Volodymyr Korkoč šliapne na pedál a riadi svoj džíp medzi krátermi naplnenými vodou. "Väčšinou prídeme o dve - tri minúty neskôr," sťažuje sa tento ukrajinský policajt. Jeho úlohou je prenasledovať miestne tlupy, ktoré nelegálne ťažia jantár, píše agentúra AFP. Jeho jednotka denne kontroluje okolie obce Kryvycja, ležiacej na severozápade Ukrajiny.

Nové odhalenie o ruskej anexii Krymu: Admirál chcel bojovať, politici rozhodli inak

Oblasť, ktorá bola predtým bohatá na lesy, sa zmenila na mesačnú krajinu s močiarmi a obrovskými otvorenými dierami. Tie sú dôkazom činnosti stoviek nelegálnych "zlatokopov".

Miestni obyvatelia hovoria tomuto miestu Klondike podľa kanadskej rieky, kde bolo v 19. storočí objavené zlato, ktoré prilákalo veľa dobrodruhov. Ide o jednu z mnohých lokalít, kde sa skrýva jantár. Ukrajina má druhé najväčšie zásoby jantáru na svete po Rusku a predstavuje 30 až 40 percent svetovej produkcie. V oblastiach Žitomir, Rovno a Volyň je sústredených okolo 15-tisíc ton jantáru.

Jantár je priesvitná živica, ktorá tvrdla milióny rokov a ktorej farba väčšinou prechádza z temne žltej do sýtohnedej. Používa sa predovšetkým na výrobu šperkov.

V posledných rokoch cena jantáru vzrástla na štvornásobok v súvislosti so zvýšeným dopytom v Číne. To povzbudilo nelegálnu ťažbu na Ukrajine, ktorá má ťažký dopad na životné prostredie.

Podľa posledných údajov sa na Ukrajine v roku 2015 legálne vyťažili len štyri tony jantáru. Také množstvo je zanedbateľné v pomere k nelegálnej produkcii odhadovanej na 120 až 300 ton, ktorú nakupujú priekupníci.

Časť Ukrajiny sa mení
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: pixabay.com)

Nelegálne aktivity nadobudli také rozmery, že Kyjev, ktorý oslabuje konflikt s proruskými separatistami na východe krajiny, zmobilizoval v rokoch 2015 a 2016 niekoľkokrát svoju národnú gardu, aby zasiahla proti nelegálnym prospektorom, ktorí uzavreli celé zóny a bránili tam polícii vo vstupe.

Baníci, pracujúci v skupinách od päť do desať osôb, používajú silné, podomácky vyrobené pumpy a široké hadice, ktorými púšťajú vodu až do hĺbky desiatich metrov pod zemou. Tak sa na povrch dostane zmes hliny, piesku a kameňov, z ktorej nakoniec získavajú jantár.

Táto metóda spôsobuje eróziu pôdy do tej miery, že na nej už nemôžu rásť stromy. Nelegálni prospektori takisto vyrúbali stromy, aby si uľahčili vstup na miesta bohaté na jantár.

"Niektorí ľudia tu žijú pod hranicou chudoby," vysvetľuje nelegálny hľadač jantáru Oleg. Jantár ťažil vlani po štyri mesiace vo svojej rodnej Žitomirskej oblasti.

Rýchly zárobok priťahuje mnoho ľudí. Oleg si za päť dní zarobil v prepočte 257 eur, zatiaľ čo predtým ako zamestnanec v Kyjeve bral mesačne len 190 eur. "Mal som stále strach, ale adrenalín a vidina zárobku prekonali všetky moje obavy," priznáva.

Volodymyr Korkoč velí skupine dvoch stoviek policajtov, ktorí boli poslaní vlani v marci do Rovenskej oblasti. Záťahy na nelegálnych baníkov však prinášajú len chudobné výsledky. Než policajti dorazia na miesto, pašeráci dávno zmiznú.

Tvárou v tvár kríze plánuje Kyjev legalizovať ťažbu za podmienky, že baníci budú platiť dane a že budú používať metódy menej škodlivé voči životnému prostrediu. Návrh zákona zjednodušujúceho zložitú procedúru vydávania povolení na ťažbu však zostal zablokovaný v parlamente.

"Zákon určite nevyrieši všetky problémy naraz," pripúšťa námestník gubernátora Rovenskej oblasti Ihor Tymošenko. Mohol by však prispieť k vzniku legálnych pracovných miest a zmeniť metódy súčasnej ťažby, ktorá pôsobí pôde v regióne nenahraditeľné škody, súdi.

Viac o téme: JantárŤažbaUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu