Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Severná Kórea dala jasne najavo svoj postoj: Nemá záujem o rozhovory s USA o denuklearizácii

Kim Čong-Un
Kim Čong-Un (Zdroj: SITA)

SOUL - Severná Kórea nemá záujem o rozhovory s USA o denuklearizácii a tvrdí, že vlastnenie jadrových zbraní je "nezvratné" a "nevyhnutné" na posilnenie jej "vojnového odstrašovania". Uviedli to v sobotu štátne médiá Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR).

"USA musia upustiť od svojej divokej predstavy, že KĽDR môže kladne reagovať na ich gangsterskú požiadavku, a predovšetkým by nemali snívať o rokovaniach s KĽDR o denuklearizácii," informovala tlačová agentúra KCNA monitorovaná v juhokórejskom Soule. Pre KĽDR je nezvratná a nevyhnutá strategická možnosť posilnenia vojnového odstrašovania s cieľom brániť krajinu, uvádza KCNA.

Podľa Severnej Kórey je októbrový výrok námestníka šéfa diplomacie USA Johna Sullivana v Soule, že cieľom je nátlak na KĽDR, aby prišla na rozhovory bez podmienok, len zavádzaním a snahou "ospravedlniť" sankcie a nátlak.

"KĽDR nie je proti dialógu, ale nebude nikdy vyjednávať o  záležitosti spojenej s najvyššími záujmami krajiny a bezpečnosťou svojho ľudu a ani nemá žiadny záujem na takomto dialógu a rokovaniach. USA by mali radšej upustiť od svojej bláznivej ambície," uvádza severokórejská agentúra KCNA.

K týmto ostrým vyjadreniam došlo pár dní pred utorkovou návštevou amerického prezidenta Donalda Trumpa v Južnej Kórei, kde má na pláne schôdzku s tamojším prezidentom Mun Če-inom, pripomína juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

Viac o téme: USASeverná KóreaKim Čong-Un
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu