Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Moslimský duchovný v Izraeli čelí obvineniu: Vo svojich prejavoch nabáda na teror

Ráid Saláh
Ráid Saláh (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

JERUZALEM - Izrael dnes obvinil radikálneho moslimského duchovného z "nabádania na teror" vo svojich prejavoch po krvavom júlovom útoku na izraelských policajtov na posvätnej Chrámovej hore v Jeruzaleme.

Ráid Saláh riadi severnú odnož Islamského hnutia v Izraeli, teda skupinu, ktorú Izrael obviňuje z podnecovania Arabov k násiliu a ktorú v roku 2015 zakázal. Zatkli ho už skôr v priebehu augusta. V obvinení sa uvádza, že Saláh chválil mužov, ktorí vykonali útok a vyzval ďalších, aby nasledovali ich príklad. Útok, ktorý spáchali dvaja arabskí občania Izraela, vyvolal násilie medzi izraelskými silami a Palestínčanmi.

Duchovný si v januári odpykal deväť mesiacov vo väzení - odsúdili ho za "podnecovanie násilia" a "podnecovanie rasizmu" v kázni z roku 2007. Saláh sa opakovane dostával do sporov so židovským štátom a v minulosti ho už odsúdili za zasielanie financií militantnému palestínskemu hnutiu Hamas, ktoré v súčasnosti vládne v pásme Gazy. Podľa vyjadrenia izraelského ministra pre verejnú bezpečnosť Gilada Erdana predstavuje Saláh "nebezpečenstvo pre verejnosť" a povzbudzuje "radikalizmus a zabíjanie". Samotný duchovný uviedol, že jeho zatknutie je súčasťou politického honu na čarodejnice voči nemu.

Viac o téme: Ráid Saláh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu