Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Vyrokovali sme prímerie v Sýrii, teraz je načase pokročiť v spolupráci s Ruskom, napísal Trump

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - Americký prezident Donald Trump vyzval v nedeľu na rozšírenie spolupráce medzi Spojenými štátmi a Ruskom ohľadne Sýrie, kde začalo v tento deň platiť prímerie sprostredkované uvedenými dvoma mocnosťami a Jordánskom.

"Vyrokovali sme prímerie v častiach Sýrie, ktoré zachráni životy. Teraz je načase pokročiť v konštruktívnej spolupráci s Ruskom!" napísal Trump na sieti Twitter po tom, ako uvedené prímerie na juhozápade Sýrie vstúpilo do platnosti. Podľa agentúry AP ide o prvý hmatateľný výsledok po mesiacoch strategizovania a diplomacie medzi Trumpovou administratívou a ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

K prerušeniu bojov na území sýrskych provincií Dará, Suwajdá a Kunajtra došlo po niekoľkotýždňových rokovaniach medzi zástupcami USA, Ruska a Jordánska v Ammáne, ktoré boli zamerané na obavy z hromadenia síl podporovaných Iránom v blízkosti jordánskych a izraelských hraníc. 

Príslušná dohoda bola oznámená po piatkovom stretnutí Trumpa s Putinom v nemeckom Hamburgu, kde sa obaja zúčastňovali na summite skupiny G20. Monitorovacia organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva niekoľko hodín po začatí platnosti prímeria uviedla, že zatiaľ nezaznamenala nijaké porušenia a situácia v daných oblastiach sa zdá byť pokojná.

Viac o téme: Donald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu