Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Majiteľ zmrzlinárne pripravil pre Trumpa prekvapenie: O tomto sa prezidentovi ani nesnívalo

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Andrew Harnik)

RÍM - Americký prezident Donald Trump sa môže tešiť na dnešný summit lídrov skupiny G7 v talianskom meste Taormina na Sicílii. Majiteľ miestnej zmrzlinárne Giuseppe Perdichizzi totiž pri tejto príležitosti pripravil špeciálny zmrzlinový pohár s názvom "Coppa Trump".

Pohár sa skladá z troch farebných zmrzlinových príchutí symbolizujúcich americkú vlajku: jahodovej červenej, mandľovej bielej a čučoriedkovej modrej. Trio zdobia krémová poleva, americké vlajočky a žlté cukrové nite, charakteristický symbol vlasov prezidenta Trumpa. Zmrzlinu dopĺňa sladkosť v tvare plameňa na americkej soche slobody.

"Esteticky je veľmi americký, ale pokiaľ ide o chuť, je veľmi sicílsky, chute sú výborne vyvážené," povedal pre agentúru DPA majiteľ zmrzlinárne a otvorený fanúšik šéfa Bieleho domu Perdichizzi, ktorý je zároveň právnikom pracujúcim na súdnych procesoch s mafiou. Perdichizziho cukráreň pripravila do dnešného menu aj špeciálny "G7 koktail" so zázvorom a menší zmrzlinový pohár venovaný predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi.

Sicílske mesto Taormina sa na summit G7 vynovilo a zdvihlo hotelové ceny

Summit lídrov skupiny G7 združujúcej sedem najvyspelejších krajín sveta sa koná na Sicílii v historickom meste Taormina, kde jeho účastníkov privítali dnes zachovalé historické pamiatky na pozadí Iónskeho mora, horentné ceny hotelov a protestné akcie, napísala tlačová agentúra DPA. Taormina je známa zachovalým gréckym divadlom z tretieho storočia pred naším letopočtom s výhľadom na sopku Etnu, v ktorom si dnes večer účastníci summitu G7 vypočujú koncert milánskej opery La Scala. Úzke historické uličky mesta spôsobili organizátorom summitu logistické a bezpečnostné problémy.

Starosta mesta Eligio Giardina reportérom v súvislosti s rekonštrukčnými prácami povedal, že "dokázali nemožné... počas 40 dní sme urobili to, čo normálne trvá roky". Hotely, ktoré boli z bezpečnostného hľadiska schválené pre ubytovanie účastníkov summitu, si za izbu pýtali 1000 eur za noc s minimálnym pobytom tri noci. Niekoľkým delegáciám sa to zdalo byť pridrahé a nepáčil sa im ani fakt, že im to talianska vláda nezaplatí, dodala DPA.

Najväčšia európska sopka Etna, ktorá patrí k najaktívnejším na svete, mala poslednú - malú erupciu v polovici apríla. Mesiac predtým si sopečný prach vynútil uzavretie letiska v Catanii, ktoré je najväčšie v oblasti. Talianski predstavitelia dúfajú, že Etna zostane počas summitu pokojná.

Centrum Taorminy pre verejnosť uzavreli, novinári a demonštranti museli zostať v neďalekom mestečku Giardini Naxos. Dokonca aj lode privážajúce zachránených migrantov zo Stredozemného mora dočasne odklonili mimo Sicíliu. V meste hliadkuje asi 7000 policajtov a vojakov a tak ako býva pri významným medzinárodných akciách zvykom, Taliansko dočasne obnovilo bezpečnostné kontroly na svojich hraniciach. Očakáva sa niekoľko demonštrácií, ktorých vyvrcholením má byť sobotňajší protestný pochod v Giardini Naxos.

Viac o téme: Donald TrumpSicíliaG7Giuseppe Perdichizzi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu