Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

FOTO Dráma na Korzike, Čech skončil po bitke na pláži v nemocnici: Všetko začalo kvôli absurdite!

Na Korzike sa strhla bitka Zobraziť galériu (4)
Na Korzike sa strhla bitka (Zdroj: Foto: Profimedia)

BASTIA - Neúnosné napätie medzi moslimskými a ostatnými obyvateľmi Korziky vyvrcholilo v sobotu večer v brutálnu bitku, ktorá sa strhla v letovisku Sisco pri Bastii. Podľa úradov sú zranení štyria ľudia, vrátane tehotnej ženy. Podľa webu denníka Le Monde je medzi zranenými aj Čech so synom. V Bastii dnes demonštrovalo okolo 500 ľudí, ktorí hrozili moslimom a požadovali od úradov potrestania pôvodcov stretu. Dôvod incidentu šokuje.

Francúzsky ostrov Korzika sa stal opäť dejiskom nepokojov medzi miestnou komunitou a potomkami prisťahovalcov zo severu Afriky. Bitka podľa prvých svedectiev začala po tom, čo v zátoke vypukla prudká hádka medzi turistami a niekoľkými moslimskými rodinami z Bastie, ktorým sa nepáčilo, že dovolenkári fotografujú ich zahalené ženy. Podľa denníka Le Figaro sa kúpali v moslimských plavkách burkini, ktoré zahaľujú celé telo. Potom bol jeden neplnoletý chlapec z obce Sisco tiež obvinený, že scénu fotografuje a natáča, následne bol zbitý. Miestne deti privolali rodičov a začala bitka, ktorú ukončil až zásah stovky policajtov.  

FOTO Dráma na Korzike,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Profimedia)

Zasiahnutý Čech so synom

Skupina Severoafričanov zaútočila na skupinku miestnej mládeže, ktorú prišli brániť ich príbuzní a rodičia. Do bitky mužov sa zapojili aj Severoafričanky, ktoré prepichli pneumatiky niekoľkých áut Korzičanov. Miestni zasa prevrátili jedno a podpálili dve autá Severoafričanov."Jedného z rodičov, ktorý je českého pôvodu, ale už dlho žije v Sisku, zasiahli dva šípy z ručnej harpúny, zatiaľčo jeho syn bol zbitý. Obaja boli kvôli svojim zraneniam ešte dnes pod lekárskym dohľadom v zdravotnom stredisku v Bastii. Podľa justičných zdrojov ich život ale nie je ohrozený," uviedol bez ďalšieho spresnenia Le Monde.

Situácia je napätá

Podľa komentárov panujú obavy, že hrozí ďalšie násilie medzi miestnymi moslimskými a ostatnými obyvateľmi Korziky. V oblasti Bastie na severe francúzskeho ostrova v Stredomorí boli uvedení do pohotovosti radoví policajti a žandári i zásahové jednotky. Prípad vyšetruje polícia, ktorá konštatovala, že útok bol veľmi násilný, ako zbrane sa pri ňom použili sekery a harpúny.

FOTO Dráma na Korzike,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Profimedia)

V meste vypukla demonštrácia

Dnes dopoludnia sa v Bastii zišlo asi 500 ľudí, ktorých zástupcov potom prijalo vedenie prefektúry. BFMTV uviedla, že členovia delegácie po schôdzke vyzvali prítomných, aby "sa chopili zbraní, lebo my sme tu doma". Vzápätí sa vydali na pochod k štvrti Lupino, kde žijú väčšinou prisťahovalci. Polícia však cesty do tejto štvrte preventívne prehradila. Demonštranti sa potom presunuli pred miestnu nemocnicu, kde je hospitalizovaný jeden zo zranených Severoafričanov. Policajti, ktorí okolie budovy strážili, použili proti davu ľudí slzotvorný plyn v reakcii na niekoľko výstrelov.

FOTO Dráma na Korzike,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Profimedia)

Podobné napätie vypuklo vlani v decembri v meste Ajaccio na juhu Korziky. Skupina obyvateľov spustošila v moslimskej štvrti islamskú modlitebňu a poškodila arabskú reštauráciu. Išlo o odvetu za to, že sa hasiči privolaní deň predtým k úmyselne založenému požiaru v moslimskej štvrti, stali terčom útoku maskovaných mladíkov. Pri útoku boli dvaja hasiči vážne zranení úlomkami roztriešteného skla, ľahšie zranenia utrpel počas zásahu i policajt.


Prečítajte si aj:

Jedného z nezvestných turistov našli na Korzike bez známok života


Na stredomorskom ostrove ako inde vo Francúzsku stále platí výnimočný stav vyhlásený po novembrových útokoch v Paríži, kde zahynulo 130 ľudí. Vtedajšie útoky a následné atentáty oživili medzi niektorými Francúzmi protimoslimské nálady. Vláda opakovane vyzýva na nezamieňanie moslimov a islamistov, ale stále viac ľudí spája islamskú obec s násilím. Prejavilo sa to podľa komentárov aj v regionálnych voľbách na konci roka 2015, v ktorých získal rekordný počet hlasov krajne pravicový a protiprisťahovalecký Národný front. Ten ako jediný z veľkých strán otvorene kritizuje moslimskú obec, že ​​sa údajne nedokáže vysporiadať s radikálmi.


 

Viac o téme: Moslimoviaútok ČechKorzika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu