Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Štát ničí vlna samovrážd detí, rodičia sú zúfalí: 130 prípadov a všetky spája fakt ako z hororu!

Nikita a Elmira skočili zo 16. poschodia. Zobraziť galériu (2)
Nikita a Elmira skočili zo 16. poschodia. (Zdroj: vk.com)

MOSKVA - Medzi novembrom 2015 a aprílom 2016 sa odohralo v Rusku až 130 prípadov samovrážd tínedžerov, ktoré polícia uzavrela s tým, že k smrti došlo bez zavinenia cudzej osoby. Reportérka Novaya Gazety Galina Mursalievová sa však domnieva, že tomu nebolo celkom tak. Spolu s niektorými rodičmi obetí sa podieľala na vyšetrovaní, ktoré ich doviedli k otrasnému zisteniu. Väčšina detí bola členmi rovnakých skupín na sociálnej sieti VKontakte. Tam ich niekto systematicky manipuloval, aby si vzali životy.

Tragická samovražda na FOTO: Posledné okamihy tajných lesbičiek (†17, †17), než ich zrazil vlak

Rada pre dohľad nad médiami spolu s agentúrou na ochranu práv spotrebiteľov už začali s preverovaním údajov, ktoré boli zverejnené minulý pondelok v novinárkinom článku. V ňom Mursalievová uviedla, že samovražda 130 detí v rôznych ruských mestách je spájaná s viacerými skupinami na sociálnej sieti, kde systematicky a dôsledne krok za krokom niekto pracoval na tom, aby ich dohnal k smrti. Niekto, kto dobre poznal ich záujmy a koníčky, kto dokázal využívať psychológiu na to, aby dievčatá presvedčil, že sú tučné a chlapov, že sú niktoši v tomto svete, ale existuje aj iný svet, v ktorom môžu by vyvolení.

Zodpovedné orgány už zablokovali drvivú väčšinu otvorených skupín obsahujúcich materiály so samovražednými úmyslami, informovala agentúra Interfax. Sociálna sieť VK, ktorá má viac ako 350 miliónov užívateľov, dodala, že bude sama trvalo blokovať podobné uzavreté skupiny. Bohužiaľ, rovnako rýchlo, ako dochádza k ich blokovaniu, vznikajú aj nové skupiny. ktorým síce dospelí ľahko odolajú, ale pre dospievajúcich tínedžerov môžu byť "rádioaktívne". Počas vyšetrovania na niektorých účtoch budú zverejnené telefónne čísla na psychológov, kde môžu ľudia požiadať o pomoc.

Trinásťročná Julia sa v máji tohto roka obesila.
Zobraziť galériu (2)
Trinásťročná Julia sa v máji tohto roka obesila.  (Zdroj: vk.com)

Rodičia v centrálnom Rusku stratili v decembri minulého roka 12-ročnú dcéru po tom, čo vyskočila z balkóna na 14. poschodí. Jej matka dostala telefonát z mobilu svojho dieťaťa, ale na druhom konci sa ozval len zdravotník, ktorý jej oznámil, že jej dcéra je mŕtva. Krátko predtým dcére niekto volal a dievčina okamžite vybehla von z domu, no viac sa už nevrátila. Kedysi bola jednotkárka, ale v poslednom čase sa jej prospech začal zhoršovať, ráno sa budila nevyspaná a meškala na vyučovanie.

"[Pred svojou smrťou] začala kresliť motýle a veľryby. Tie kresby sa mi veľmi páčili, boli krásne a ja som bola pyšná na jej talent. Ani na sekundu vo mne neskrslo podozrenie. Ako som mohla vedieť, že to boli symboly tejto (on-line) skupiny: motýle žijú len jeden deň, zatiaľ čo veľryby plávajú na pláž, kde spáchajú samovraždu," povedala novinám matka, ktorej nedal tragický osud jej dcéry spávať a sama sa pustila do vyšetrovania.

Zistila, že jej dieťa bolo členom skupiny Zobuď ma o 4.20, čo znamenalo, že práve v tomto čase sa viedli konverzácie a ona pochopila, prečo jej dcéra mala neustále deficit spánku. Predstieraním, že je sama školáčka sa infiltrovala do takejto skupiny a dokonca sa dostala až do tretieho levelu "interaktívnej hry", ktorý znamená pre hráča rozhodujúci krok. Vtedy sa vraj začínajú odpočívať dni do jeho "oslobodenia". Magické číslo 50 označuje odpočet do dátumu samovraždy. Matka svoj objav oznámila novinárom aj polícii. Možno práve v deň 0 zazvonil jej dcére mobil...

Avšak otec dievčaťa nepochybuje, že smrť jeho dcéry bola asistovaná samovražda. Jej školskú tašku našli príliš ďaleko na to, aby ju obeť mohla sama odhodiť a telo ležalo v podozrivej polohe, ako keby ju bol niekto sotil. V rovnaký deň zomreli v Rusku ďalšie tri dievčatá, píše sa v článku a všetky boli členkami rovnakých internetových skupín. Správa taktiež poukazuje na video urobené vo februári, kedy tínedžer skočil z mosta. Údajne sú na ňom vidno dvaja muži predtým, ako chlapec spadne, potom utečú. Na webe sa objavili aj snímky zo smrti dievčaťa, ktoré si položilo hlavu na koľaje a vlak jej ju odrezal. Fotografie z miesta činu sa objavili on-line podozrivo rýchlo.

V máji tohto roka spáchali v Tobolsku samovraždu dvaja tínedžeri, Nikita (†19) a Elmira (†18), ktorí vyskočili zo 16. poschodia. Iniciátorkou samovraždy mala byť dievčina, ktorá vyrastala v neúplnej rodine a mávala často depresie. Mladíka vychovávala stará mama a v profile na jeho sociálnej sieti sa mal 10. apríla objaviť obrázok s číslovkou 40. Predpokladá sa, že išlo o odpočítavanie. Dvadsiateho mája našli ich telá.

Článok vyvolal búrlivé diskusie v ruských tradičných, ale aj sociálnych médiách. Samovraždy tínedžerov sú vážnym problémom spoločnosti, podľa výskumov za nimi bývajú rodinné nezhody, šikanovanie, nedostatok psychologickej pomoci pri vysporiadavaní sa s vážnymi životnými situáciami a ďalšie osobné faktory.

Viac o téme: SamovraždaRuskoGalina MursalievováNovaya Gazeta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu