Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Spojené štáty zaradili Salaha Abdeslama na formálny zoznam teroristov: Činovník Daeš

Salah Abdeslam
Salah Abdeslam (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Vláda Spojených štátov zaradila Salaha Abdeslama, podozrivého z účasti na vlaňajších parížskych útokoch, na svoj formálny zoznam teroristov. Tým sa naňho ukladajú sankcie a zakazuje sa Američanom vykonávať s ním akékoľvek transakcie, informovala dnes agentúra AP.

Oznam prichádza v čase, keď Abdeslama - francúzskeho občana - čaká extradícia z Belgicka do Francúzska, ku ktorej má dôjsť v najbližších dňoch. Abdeslam sa nachádza vo vyšetrovacej väzbe v Bruggách. Vo Francúzsku ho predbežne obvinili z podielu na útokoch, ktoré si 13. novembra 2015 vyžiadali 130 mŕtvych.

Abdeslam po nich utiekol do susedného Belgicka, kde ho v marci zatkla polícia. Či sa podieľal aj na príprave nedávnych útokov v Bruseli, zatiaľ jasné nie je. Americký rezort zahraničných vecí ho eviduje ako činovníka teroristickej skupiny Daeš.

Po svojom zatknutí odpovedal Abdeslam vyšetrovateľom na niekoľko otázok, neskôr - po samovražedných bombových útokoch v Bruseli z 22. marca, ktoré usmrtili 32 ľudí - využil svoje právo nevyjadrovať sa. Na výsluchu povedal, že sa v Paríži plánoval odpáliť, na poslednú chvíľu si to však rozmyslel.

Viac o téme: Salah AbdeslamDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu