Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Veľký deň v Kramného kauze: Unikol nový posudok, rozhodne o všetkom!

Petr Kramný
Petr Kramný (Zdroj: profimedia.sk)

OSTRAVA - Megaproces s najznámejším českým väzňom sa chýli ku koncu. Práve dnešný deň môže byť pre Petra Kramného rozhodujúci a odpovie na dva roky nezodpovedanú otázku, ako zomreli Monika s Klárkou. Podľa obžaloby zavraždil dcérku a manželku na dovolenke v Egypte elektrickým prúdom Kramný. Muž svoju vinu popiera, podľa neho ženy zomreli následkom otravy. Dnes má pred senátom odznieť nový revízny znalecký posudok, ktorý vnesie do prípadu nové svetlo. Ten sa prikláňa k verzii o elektrine, zmietnuť zo stola má tvrdenia obhajoby, ktorá si posudkom len poškodila.

Od začiatku je obžaloba postavená na zásahu elektrickým prúdom. Príčinou smrti potom mala byť zástava srdca. Tieto posudky vypracovali experti ostravského ústavu súdneho lekárstva Markéta Smatanová a Marek Dokoupil. Z vraždy na základe ich zistení polícia obvinila Kramného. Znalci obhajoby Radek Matlacha a Ivo Fargas túto možnosť spochybnili, ale úplne nevylúčili. Ako pravdepodobnejšie príčinu úmrtia Češek v Egypte však uviedli otravu z jedla. Touto verziou sa Kramný od začiatku obhajuje. Kto má pravdu, mal určiť práve inštitút revízneho skúmanie, ktorý súdy v týchto prípadoch môžu využiť.

Nový znalecký posudok sa prikláňa k smrti elektrinou

Revízny znalecký posudok v kauze smrti dvoch Češiek na dovolenke v Egypte sa údajne prikláňa k verzii obžaloby, teda k tomu, že matka s dcérou zomreli po zásahu elektrickým prúdom. Povedala to splnomocnenkyňa pozostalých advokátka Klára Long Slámová. Rovnaký text má už k dispozícii aj obhajkyňa z vraždy obžalovaného Kramného Jana Rejžkove. Podľa nej ale pochybnosti o vine jej klienta posudok nerozptýlili. "Revízny posudok potvrdzuje jedinú verziu, ktorá je od začiatku daná. Že obe boli usmrtené elektrickým prúdom," tvrdí Slámová, ktorá má ako splnomocnenkyňa rodiny zavraždenej Moniky Kramnej dokument k dispozícii. Advokátka Rejžkove má k dispozícii verziu, ktorú dostala e-mailom. Pred vykonaním dôkazu pred súdom ho nechce detailne komentovať. "Môžem len povedať, že z môjho pohľadu posudok nerozptýlili pochybnosti o vine Petra Kramného," povedala Rejžková.

Posudok podľa Slamovej súhlasí so závermi ostravských znalcov, ktorí pri pitve našli napríklad zmeny na orgánoch, ktoré elektrina spôsobila. Naopak, znalci najatí obhajkyňou Kramného sa skôr prikláňali k verzii, že matka s dcérou zomreli na následky dehydratácie spôsobenej napríklad otravou.

Znalci obhajoby hovoria o otrave, hrozí im obvinenie

Súdni lekári Radek Matlacha a Igor Fargas pred senátom ešte v novembri celých 10 hodín obhajovali Kramného. Ako ale informoval český blesk.cz, ich výkon im môže priniesť skôr ťažkosti. Nový revízny posudok údajne ich závery zmietne zo stola a nie je vylúčené, že ich čaká obvinenie z krivého znalectva.

Na súde Matlacha a Fargas tvrdili, že ženy nezomreli po zásahu elektrickým prúdom, ale pravdepodobne na syndróm toxického šoku, ktorý u nich nastal po otrave z jedla. Vyzeralo to tak, že im súdna sieň uverila, no potom, čo vystúpili znalci obžaloby a ich tvrdenia rozmetali, znalcom obhajoby opäť nikto neveril.

Pravdepodobne bolo najväčším problémom to, že Matlacha s Fargas nekonzultovali svoje tvrdenia s odborníkmi z ďalších odborov a robili závery napríklad z genetiky, na ktorú nemajú špecializáciu. Podľa medializovaných informácií išlo o zlé závery.   

Monika s Klárkou zomreli pred viac ako dvomi rokmi

Dcéra s matkou zomreli predvlani v júli v Egypte. Tamojšia polícia nikoho neobvinila, Kramný mohol po troch mesiacoch krajinu opustiť. Podľa egyptských úradov Češky zomreli na následky dehydratácie, poprípade otravy. Žiadny jed ale tamojší experti nenašli. Telá po prevoze do Česka pitvali znalci z Ústavu súdneho lekárstva v Ostrave. Sú presvedčení, že na telách Moniky Kramnej a jej dcéry našli stopy po zásahu elektrickým prúdom. Na základe týchto zistení potom polícia Kramného obvinila. Súd ho poslal do väzby. Obvinenia Kramný odmieta. Podľa jeho verzie celá rodina mala žalúdočné problémy. Všetci traja zvracali a trpeli hnačkou.

Viac o téme: PojednávanieSúd Petr KramnýMonika Klárka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu