Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Masívne cvičenie: Až 6 miliónov ľudí sa pripravovalo na prírodnú katastrofu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MEXIKO - Mexická metropola si v sobotu pripomenula 30. výročie ničivého zemetrasenia o sile 8,1 stupňa, ktoré si vyžiadalo tisíce ľudských životov. Mexické úrady pri tej príležitosti usporiadali masívne cvičenie, v ktorom sa šesť miliónov ľudí pripravovalo na možnosť, že by podobne silné otrasy pôdy zasiahli Mexiko znova. Informovala o tom dnes agentúra AFP.

Obyvatelia mexickej metropoly boli zvolaní do akcie hrôzu naháňajúcim zvukom sirény a varovným hlásením, ktorým sa rozozvučalo hlavné mesto v sobotu o 11:30 miestneho času (18:30 SELČ). "Odhadujeme, že sa do cvičenia zapojilo šesť miliónov osôb z viac ako 16.000 budov," povedal na tlačovej konferencii starosta Mexika Miguel Ángel Mancera.

Zemetrasenie z 19. septembra 1985 zničilo v mexickej metropole množstvo budov. Vláda uviedla, že o život prišlo 6000 ľudí, niektoré mimovládne organizácie však tvrdia, že si otrasy vyžiadali viac ako 20.000 obetí.

Aby straty na životoch neboli v prípade opakovania ničivých otrasov tak vysoké, existuje v mexickej metropole systém, ktorý aktivuje stovku senzorov. Rozhlasové vysielanie je prerušené a nahradené varovným hlásením, ktoré šíri okrem iného 8200 pouličných megafónov. Vo vnútri budov sa rozoznie alarm. Ďalšie varovanie prichádza prostredníctvom aplikácie na smart telefónoch.

Spomínanými opatreniami v Mexiku sa teraz chcú inšpirovať aj americkí experti pri vývoji podobného varovného systému pre západné pobrežie USA.

Viac o téme: NácvikZemetrasenie Mexiko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu