Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Apokalypsa v Číne: Totálna skaza, obrí ohnivý kotúč videli až z vesmíru, 50 mŕtvych!

Výbuch v Číne Zobraziť galériu (25)
Výbuch v Číne (Zdroj: SITA)

TCHIEN -ŤIN - Najmenej 50 mŕtvych a 700 zranených si vyžiadali dve mohutné explózie nebezpečného materiálu, ktoré v stredu neskoro večer otriasli čínskym prístavnom veľkomestom Tchien-ťin. Oznámili to miestne úrady. Medzi mŕtvymi je aj 12 hasičov z viac ako tisícky tých, ktorí boli nasadení do boja proti plameňom. Oficiálna tlačová agentúra Nová Čína uviedla, že 71 zranených je vo vážnom stave.

Rozľahlý prístav Tchien-ťin leží asi 150 kilometrov juhovýchodne od metropoly Pekingu. Explózie, ktoré nastali v noci na dnes vyvolali dramatický požiar a tlaková vlna napáchala škody do vzdialenosti niekoľkých kilometrov.

Výbuch v Číne
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: SITA)

V meste má svoje hlavné sídlo spoločnosť Home Credit. "Home Credit má teraz v Tchien-ťine 44 expatov, prevažne Čechov a Slovákov, čo sú manažéri, experti a ich rodinní príslušníci. Podľa priebežných správ sú všetci expati, ich rodiny a podľa dostupných informácií tiež všetci naši miestni zamestnanci v poriadku," povedal hovorca Home Creditu Milan Tománek. Pred poludním stredoeurópskeho času bola podľa neho z preventívnych dôvodov dokončená ich evakuácia do prechodného náhradného ubytovania v hoteli Shangri-La v centre Tchien-ťinu. Výrazom expat sa rozumie človek, ktorý žije mimo svoju vlasť.

V prístavnom skladisku priemyselnej zóny Pin-chaj došlo pred polnocou miestneho času v jednom prepravnom kontajneri k explózii, ktorá vyvolala ďalší výbuch v susedných kontajneroch, uviedla polícia. Prvý výbuch mal podľa expertov silu troch ton trinitrotoluénu, druhý bol oveľa väčší a mal silu 21 ton TNT. V skladisku bol podľa agentúry Nová Čína uložený "nebezpečný tovar", buď trhaviny, alebo zápalné látky, majitelia ale mali údajne všetky potrebné povolenia.

Výbuch v Číne
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: SITA)

Prezident Si Ťin-pching vyzval miestne úrady k plnému nasadeniu síl na záchranu zranených a čo najrýchlejšie uhasenie požiaru. Miestne úrady ale dnes hasenie požiaru pozastavili a zdôvodnili to nedostatočnými informáciami o obsahu a množstve nebezpečných látok v skladisku.

Výbuch v Číne
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: SITA)

Očití svedkovia vypovedali, že najprv zahliadli obrí ohnivý kotúč, po ktorom zaznel silný výbuch. Obyvatelia okolitých obcí sa údajne domnievali, že ide o zemetrasenie. Okolité domy sú bez elektrického prúdu, tlaková vlna rozbila stovky okien. Požiar v mieste výbuchu dosahoval stovky metrov. Výbuch zaznamenali aj družicové snímky, tvrdia ruské médiá.

"Spal som, keď sa nám znenazdajky roztriasli okná a dvere a my sme počuli tie explózie. Najskôr som si myslel, že je to zemetrasenie," povedal agentúre Reuters dvadsaťštyriročný Kuan Siang, žijúci asi sedem kilometrov od miesta nešťastia. Obavy zo zemetrasenia mala spočiatku i Čang S'-jü: "Vybehla som bosá a až vonku som si uvedomila, že ide o výbuch," povedala agentúre AP.

Výbuch v Číne
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: SITA)

Mesto Tchien-ťin, kde žije zhruba 15 miliónov obyvateľov, je dôležitou dopravnou križovatkou a priemyselným strediskom so silnými hospodárskymi väzbami na Peking. Od polovice 19. storočia je významným prístavom a bránou k čínskej metropole. Prístav oznámil, že aj napriek výbuchu funguje normálne. Skladisko vlastní firma Ruihai Logistics. Tá na svojej webovej stránke uvádza, že má oprávnenie na nakladanie s nebezpečnými materiálmi a že ročne prepravuje asi milión ton nákladu.

Priemyselné nešťastia nie sú v prudko sa industrializujúcej Číne ničím neobvyklým. Pred rokom zabil výbuch v továrni na automobilové súčiastky vo východnej Číne 75 ľudí.

 

 

 

 

Viac o téme: VýbuchSkladČínaTchien-ťin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu