Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Čile zasiahlo mohutné zemetrasenie: Traja mŕtvi, milión evakuovaných, hrozí cunami!

Čile zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 8,4 Zobraziť galériu (6)
Čile zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 8,4 (Zdroj: SITA)

SANTIAGO – Pri silnom zemetrasení s magnitúdou 8,3, ktoré sa vyskytlo v stredu pri pobreží Čile, zahynuli traja ľudia, oznámila dnes čilská prezidentka Michelle Bacheletová a dodala, že vycestuje do najsilnejšie postihnutých oblastí.

Trvá hrozba prívalových vĺn cunami, evakuovaných bolo asi milión ľudí. Úrady Čile najskôr oznámili, že otrasy mali silu 7,2 stupňa. Americká geologická služba USGS hovorila o 7,9 stupňoch, potom tento údaj spresnila na 8,3 stupňov. Otriasalo aj budovami v hlavnom meste Santiago a úrady boli nútené vydať varovanie pred prívalovými vlnami cunami.

"Opäť raz musíme zvládnuť tvrdý úder prírody. Nanešťastie máme informácie a už je isté, že je potvrdená smrť troch ľudí," povedala prezidentka v televíznom prejave, z ktorého citovala agentúra Reuters.

"Je nám hlboko ľúto úmrtí piatich čilských občanov, radi by sme vyjadrili sústrasť vlády ich príbuzným ... Odhadujeme, že počet evakuovaných je jeden milión," oznámilo ministerstvo. 

Svedkovia tlačovej agentúry Reuters uviedli, že otrasy bolo cítiť až v argentínskom hlavnom meste Buenos Aires, teda vo východnom pobrežnom pásme Južnej Ameriky. Zemetrasenie sa vyskytlo 169 kilometrov severne od čilského pobrežného mesta Valparaíso a podľa pôvodného hlásenia malo magnitúdu 7,9. Informácie poskytla americká geologická služba USGS.
 
 
Zemetrasenie sa vyskytlo v hĺbke 25 kilometrov, dodala USGS. Asi hodinu po prvom zemetrasení nasledovali tri dotrasy, všetky s väčšou magnitúdou než 6,1. Menšie otrasy v oblasti stále pokračujú, informovala americká geologická služba USGS. 

Pobrežné mesto zasiahli vlny cunami

Padajúci múr zabil v Čile 26-ročnú ženu a jeden muž zomrel na infarkt, uviedli miestne médiá. Pobrežné mesto Coquimbo zasiahli po zemetrasení prívalové vlny cunami vysoké 4,5 metra, oznámilo čilské námorníctvo. "Zažívame naozaj vážnu situáciu spôsobenú cunami. Máme obytné štvrte, ktoré sú zaplavené... oceán dosiahol až do centra Coquimba," uviedol starosta mesta Cristian Galleguillos.
 
 
Vnútrozemské mesto Illapel, približne 46 kilometrov od epicentra zemetrasenia, ostalo bez elektriny a pitnej vody. Ľudia ušli z poškodených domov a prúdili ulicami. Štátna banská spoločnosť na ťažbu medi Codelco oznámila, že pozastavila banské operácie vo svojej bani Andina a že evakuovala zamestnancov zo svojej huty Ventanas. Práce vo svojej významnej bani na ťažbu medi Los Pelambres pozastavila aj spoločnosť Antofagasta.

Boli vydané výstrahy pred prívalovými vlnami

Nebezpečné vlny cunami vyvolané zemetrasením sa môžu do niekoľkých hodín objaviť pri pobrežiach Čile a Peru, oznámilo Pacifické centrum pre varovania pred cunami. Výstraha bola vydaná aj pre Havaj, zdôraznila dnes tlačová agentúra Reuters. Výstrahy pred cunami boli vydané pre časti Južnej Ameriky, ale dokonca aj pre Kaliforniu a Francúzsku Polynéziu.
 
 
Nový Zéland varoval obyvateľov, že niektoré oblasti krajiny môžu zasiahnuť cunami. Ministerstvo civilnej obrany vyhlásilo, že ľudia žijúci v určitých východných oblastiach by sa mali zdržiavať ďalej od pláží a pobrežia.
 
Čile zasiahlo zemetrasenie s
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)
 
Na pobrežie Peru dorazili vlny vysoké 15-20 centimetrov a na Havaji majú byť vysoké necelý meter. Vo februári 2010 zasiahlo stredné a južné Čile zemetrasenie s magnitúdou 8,8. Nasledovali obrovské vlny cunami a zahynulo vyše 500 ľudí.
Viac o téme: Zemetrasenie Čile
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu