Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Prekvapujúce čísla o utečencoch: V Európe je len zlomok z nich, žien je viac ako mužov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA – V Európe sa v posledných týždňoch nehovorí o ničom inom, ako o migrantoch. Podľa najnovších informácií, počet sýrskych utečencov prekročil hranicu 4 milióny, z toho viac ako polovicu registrujú v Egypte, Iraku, Jordánsku či Libanone a ďalšieho 1,9 milióna v Turecku. Demografická analýza takisto rúca niektoré momentálne populárne mýty.

Pracovníci Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov rozdelili utečencov na základe údajov z Egypta, Iraku, Jordánska a Libanonu podľa veku a pohlavia. Stále uteká viac žien ako mužov, percentuálne je mužov 49,5 percenta, žien teda 50,5 percenta. Zaujímavé je však najmä vekové zloženie.

Doteraz medzi verejnosťou prevláda názor, že najviac utečencov sú mladí muži, ktorí potenciálne predstavujú teroristickú hrozbu. Údaje ukazujú, že najviac utečencov je vo veku medzi 18 a 59 rokov, aj tu však prevládajú ženy, ktorých je 23,9 percenta, zatiaľ čo mužov je 21,8 percenta.

Prekvapujúce čísla o utečencoch:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: unhcr.org)

V skutočnosti muži prevládajú vo vekových kategóriách od nula do 4 rokov (9,1 percenta oproti 8,6 percenta), od 5 do 11 rokov (10,7 percenta oproti 10,1 percenta) a od 12 do 17 rokov (6,5 percenta oproti 6,1 percenta). Utekajú však aj muži a ženy vo veku nad 60 rokov, v tejto kategórii je viac žien (1,7 percenta oproti 1,3 percenta).

Zaujímavá je aj krivka nárastu počtu sýrskych utečencov, podľa nej prvý výraznejší prílev možno datovať na koniec januára roku 2012, poriadny nárast zaznamenávame v apríli a máji toho roku. Odvtedy sa počet utečencov žiadajúcich o azyl rapídne a simultánne zvyšoval, menší schodík ešte badať v januári tohto roka.

Utečenci Nickelsdorf

Pre nás sú určite najzaujímavejšie údaje súvisiace s počtom sýrskych utečencov v Európe. Menej ako 10 percent všetkých utečencov, ktorí opustili Sýriu počas vojnového konfliktu, skončí v Európe. Dáta z 37 krajín dokazujú, že zatiaľ čo v období od apríla 2011 do augusta 2015 prišlo takmer 429-tisíc Sýrčanov, len za rok 2014 to bolo 138-tisíc.

Až 43 percent z nich bolo zaregistrovaných v Nemecku a Srbsku, vrátane Kosova. Ďalších 40 percent sa prihlásilo vo Švédsku, Maďarsku, Rakúsku, Holandsku a Bulharsku. Zvyšných 17 percent smerovalo do iných krajín v Európe.

Viac o téme: UtečenciMigranti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu