Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

USA a ich spojenci prinútili Rusko konať v otázke Ukrajiny, tvrdí Šojgu

Sergej Šojgu Zobraziť galériu (2)
Sergej Šojgu (Zdroj: Twitter)

MOSKVA – Ruský minister obrany Sergej Šojgu obvinil dnes Spojené štáty a ich spojencov zo zodpovednosti za konflikt na Ukrajine s tým, že ich snaha priblížiť Kyjev k Západu je hrozbou pre Moskvu a prinútila ju reagovať. Informovala o tom agentúra Reuters.

Šojgu na výročnej bezpečnostnej konferencii v Moskve obvinil Washington, že sa usiluje o celosvetovú vojenskú a politickú nadvládu. Zopakoval stanovisko Moskvy, že Západ organizuje "farebné revolúcie" s cieľom zosadiť vládcov, ktorí sa mu nepáčia.

"Ukrajina je najväčšou tragédiou v slede farebných revolúcií. Spojené štáty a ich spojenci prekročili všetky možné hranice vo svojej snahe priviesť Kyjev do svojej sféry vplyvu. To nemohlo nevyvolať našu reakciu," povedal Šojgu.

Rusko vlani v marci zabralo ukrajinský Krym a vo východných oblastiach Ukrajiny s prevažne rusky hovoriacim obyvateľstvom sa rozšírili separatistické nepokoje. Boje medzi vládnymi jednotkami a proruskými povstalcami si vyžiadali už vyše 6000 obetí na životoch.

Západ uvádza, že Moskva vysiela ruských vojakov na pomoc povstalcom, ktorých tiež podporuje zbraňami, výcvikom a spravodajskými informáciami. Moskva však napriek rastúcim dokladom z terénu priamu vojenskú účasť na konflikte popiera, píše Reuters.

Šojgu pripísal vinu za boje Kyjevu a jeho snahe o integráciu so Západom. "Ešte koľko obetí je potrebných, aby boli Ukrajinci žijúci na východe prinútení cítiť sa ako 'Európania'?" vyhlásil. Západnú kritiku, že Rusko násilne mení európske hranice, odmietol s poukázaním na vojenskú angažovanosť Západu v Srbsku, Iraku a Líbyi. "Tí vehementní kritici ruských krokov na Kryme určite nemajú morálne právo obviňovať nás z porušovania medzinárodného práva," povedal Šojgu.

Šéf ruského rezortu obrany dodal, že Moskva považuje budovanie protiraketového štítu v Európe pod taktovkou USA za hrozbu pre svoje strategické nukleárne sily ako zastrašujúci prostriedok a podniká protiopatrenia.

USA a ich spojenci
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu