Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ruskí motorkári oslavujú Deň víťazstva: Putinova smečka zastrašuje opozíciu!

Vladimir Putin (v strede) a Noční vlci Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin (v strede) a Noční vlci (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Ruskí motorkári chcú 9. mája oslavovať v Berlíne Deň víťazstva nad hitlerovským Nemeckom. Lenže Nočné vlci sú viac ako motorkársky klub: ich šéf tvrdí o Stalingrade, že je "tak posvätný ako Jeruzalem" a v Moskve zastrašuje opozíciu. Predvlani ich výlet do nemeckého hlavného mesta nikomu nestál za zmienku, tento rok je to ale inak, píše nemecký týždenník Der Spiegel na svojich internetových stránkach.

V Poľsku sa proti Nočným vlkom zdvihol hlasný odpor nielen zo strany verejnosti, ale aj politikov, nemecké médiá varujú pred nájazdom "pravicových rockerov" z Ruska. Táto zmena oproti minulosti má svoj dôvod: je ním úloha, akú motorkársky klub, ktorý má asi 5000 členov, hrá od svojej poslednej návštevy v Berlíne v roku 2013 ako v Rusku, tak na Ukrajine.
 
Noční vlci sa prezentujú ako svojho druhu osobná stráž prezidenta Vladimira Putina. Oslavovali minuloročnú anexiu Krymu, členovia klubu bojujú po boku proruských separatistov na východe Ukrajiny proti jednotkám vlády v Kyjeve. Na šéfa klubu Alexandra Zaldostanova sa vzťahujú sankcie.
 
Zaldostanov absolvoval počas sovietskej éry medicínu, celé Rusko ho tak pozná pod prezývkou "Chirurg". Ide o symbolickú postavu pre atmosféru vlastenectva, ktorá v Rusku panuje už niekoľko rokov. Jej základom je hrdosť na víťazstvo Červenej armády v druhej svetovej vojne. Spomínanie na tieto udalosti sa už neodohráva v zádumčivom tichu, stále viac ide o mučenícke happeningy. Napríklad k 70. výročiu bitky pri Stalingrade zorganizovali Noční vlci vo Volgograde obrovskú motorkársku show.
 
Pred očami 200-tisíc divákov sa nad scénou vznášal nemecký bojový letún, z reproduktorov hrmeli bojové výzvy sovietskeho diktátora Josifa Stalina. Za zvukov diel vstúpil na scénu Zaldostanov a kričal: "Stalingrad je pre ľudstvo rovnako posvätný ako Jeruzalem, Mekka a Betlehem. Stalingrad je ohnivá ikona skrytá pod nič nehovoriacim pseudonymom (Volgograd). V Stalingrade išlo o mýtické víťazstvo." Ruská televízia show prenášala naživo.
 
 
Zaldostanov založil klub koncom 80. rokov. Jeho hlavné sídlo sa nachádza na západe ruského hlavného mesta, pri rieke Moskvy. Plot a fasády budovy sú z čiernej ocele a pripomínajú kulisu z filmu Šialený Max. Zaldostanov svoje hlavné sídlo pomenoval Sexton, možno po rovnomennom rockovom klube v Berlíne z 80. rokov. Tam pracoval ako člen ostrahy.
 
Putin sa v Sextone objavil prvýkrát v roku 2009. Stretnutie s motorkármi sa dobre hodilo k jeho imidžu drsného chlapa. A čoskoro našiel v Nočných vlkoch zaľúbenie. Sprevádza ich pri ich výjazdoch, prijímal ich v Kremli. V roku 2010 išiel v čele kolóny motorkárov, ktorí brázdili cesty Krymu. Rovnako ako všetci ostatní motorkári bol Putin celý v čiernom. Cieľom výpravy bolo prístavné mesto Sevastopoľ a z celej cesty na polostrov bolo v zásade jasné, že si na neho Putin robí nárok.
 
Občas to vyzerá, akoby Putin závidel motorkárom, že sa bez akýchkoľvek ohľadov na možné diplomatické komplikácie oddávajú snívaniu o znovuzrodení imperiálneho Ruska. V roku 2011 ich nazval "svojimi bratmi" a o rok neskôr pri štátnej návšteve Ukrajiny nechal tri hodiny čakať vtedajšieho prezidenta Viktora Janukovyča: Putin sa oproti plánu zastavil u svojich kamarátov-motorkárov.
 
"Chirurg" sa za to Putinovi odvďačí bezpodmienečnou vernosťou. Je spoluzakladateľom ruského Antimajdanu. Koncom februára sa tomuto hnutiu podarilo dostať do ulíc Moskvy desaťtisíce priaznivcov Kremľa. Nadávali vodcom revolúcie z kyjevského Majdanu a rozšľapali portréty ruských opozičných politikov. Zaldostanov chce Putinových kritikov vystrašiť. Od svojich plánov vraj upustia, "len ak budú mať strach".
 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu