Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

V Nemecku sa začal proces s troma osobami, ktoré pomáhali Islamskému štátu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BONN – Na Vrchnom krajinskom súde v Düsseldorfe sa dnes za mimoriadnych bezpečnostných opatrení začal proces s troma osobami, obvinenými z napomáhania teroristickej organizácii Islamský štát (IS) a z plánovania teroristických útokov. Informovala o tom agentúra DPA.

Hlavnou obžalovanou je Karolina R. (25), ktorá sa v súdnej sieni objavila za nepriestrelným sklom v sprievode troch príslušníkov väzenskej stráže a s čadorom. Mladá matka z Bonnu je podľa islamského práva zosobášená s jedným z príslušníkov IS. Práve on dostával vybavenie pre teroristov v podobe kamier využiteľných na nakrúcanie propagandistických videí, ako aj celkove 11.000 eur.

Druhým obžalovaným je 22-ročný muž takisto z Bonnu. Figuruje vo videu zverejnenom na webe, ktoré vzniklo neďaleko sýrskeho Homsu, pričom stojí pri nakopených mŕtvolách. "Ako môžete vidieť, zabíjali sme," kričí muž s nadšením na videozázname. Neskôr ho mali zajať, avšak pri výmene zadržaných osôb sa opäť ocitol na slobode. Treťou obžalovanou je 22-ročná žena, ktorá je ako ďalší dvaja obžalovaní nemeckou občiankou.

Trojici hrozí v prípade potvrdenia viny v procese, v ktorom je do apríla naplánovaných 25 pojednávacích dní, až desaťročný trest väzenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu