Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Vyhlásenie pápeža Františka na Srí Lanke: Krajina má svojho prvého svätca

Pápež František na Srí Lanke Zobraziť galériu (2)
Pápež František na Srí Lanke (Zdroj: SITA)

KOLOMBO - Pápež František vyhlásil počas svojej návštevy Srí Lanky prvého svätca krajiny. Stalo sa tak počas omše, na ktorej sa v stredu na pobreží hlavného mesta Kolombo zúčastnilo viac než pol milióna ľudí. Prvým svätým Srí Lanky sa stal misionár zo 17. storočia Joseph Vaz, ktorý sa narodil v bývalej portugalskej kolónii Goa v Indii. Pápež vyzval ľudí, aby nasledovali príklad Vaza a naučili sa náboženskej tolerancii.

"Svätý Joseph nám ukazuje dôležitosť prekonávania náboženských rozdielov v mene mieru," povedal pápež obyvateľom krajiny, ktorá sa zotavuje z dlhej vojny medzi budhistickými Sinhálcami a hinduistickými Tamilmi.

Pápež František na Srí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

František je prvým pápežom, ktorý navštívil ostrov za posledných 20 rokov. Návšteva podčiarkuje otvorenie novej kapitoly, ktorej súčasťou je aj minulotýždňové zvolenie nového lídra a odchod vojnového prezidenta Mahindu Radžapaksu. V pondelok pápež vyzval budhistickú väčšinu Srí Lanky, aby zverejnila pravdu o krvavej občianskej vojne, ktorá sa skončila v roku 2009 rozdrvením tamilských povstalcov a smrťou desaťtisícov civilistov. Katolíci tvoria asi sedem percent obyvateľov Srí Lanky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu