Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Bielorusko zaviedlo 30-percentné poplatky za výmenu rubľa

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MINSK - Bieloruská centrálna banka v piatok oznámila zavedenie 30-percentných poplatkov na výmenu domácej meny za zahraničnú v snahe zastaviť nerastajúcu paniku spôsobenú prudkým pádom hodnoty ruského rubľa.

Nariadenie platí pre fyzické osoby aj podniky, ktoré používajú bieloruské ruble na nákup zahraničných valút. Úrady tak konajú v reakcii na zvýšený záujem o výmenu domácej meny napriek jej aktuálnej stabilite. V tejto veci vo štvrtok verejne vystúpil aj prezident krajiny Alexander Lukašenko, ktorý žiadal, aby sa obchodné transakcie medzi jeho krajinou a Ruskom v budúcnosti neúčtovali v ruských rubľoch, ale v amerických dolároch, prípadne eurách.

Do Ruska, ktoré je pre Bieloruska hlavným obchodným partnerom, smeruje viac ako polovica bieloruského exportu. Základnými vývoznými artiklami sú nákladné autá, traktory a priemyselné zariadenia. Zhruba 92 percent transakcií sa v súčasnosti uskutočňuje v rubľoch. Ruské hospodárstvo a národná mena však momentálne trpia následkom výrazného poklesu cien ropy na svetových trhoch a sankcií západných krajín uvalených na Moskvu v dôsledku anektovania Krymu a podpory proruských separatistov na východe Ukrajiny. Ruská ekonomika tak smeruje do recesie, pričom ruský rubeľ od začiatku roka voči doláru stratil takmer 50 percent hodnoty.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu