Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Putinovo obvinenie a priznanie: Nenecháme sa urážať, Rusko je sebestačné!

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: Facebook)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin obvinil Spojené štáty z toho, že destabilizujú svet presadzovaním svojej vôle v iných krajinách. Putin dnes vstúpil s prejavom pred skupinou politických odborníkov známou ako Valdajský klub v ruskom letovisku Soči na pobreží Čierneho mora.

Ruský prezident na podporu svojho tvrdenia uviedol ako príklad vojny v Iraku, Líbyi a Sýrii. Silne emotívne vyhlásil, že Washington "bojuje proti dôsledkom svojej vlastnej politiky" v týchto krajinách. Podľa Putina je svet vďaka Spojeným štátom nebezpečnejší, pretože v medzinárodnej diplomacii uplatňujú "jednostranný diktát".

Ruský líder zároveň poprel, že Rusko chce vybudovať novú ríšu. Obvinil Spojené štáty, že sa snažia ukázať Rusko ako nebezpečenstvo pre zvyšok sveta a že nútia svojich spojencov zavádzať sankcie proti Moskve v súvislosti s krízou na Ukrajine.

Putin vyhlásil, že sankcie majú zatlačiť Rusko do izolácie, ale to sa nepodarí. Podľa jeho slov sú sankcie USA a Európskej únie proti Rusku chybou. "Rusko nebude len tak stáť, nechať sa urážať, žiadať niekoho o niečo. Rusko je sebestačné," uviedol Putin, ktorého citovala agentúra Reuters.

Ukrajinská kríza poškodila vzťahy Ruska a Západu tak vážne, že sú najhoršie od skončenia studenej vojny, napísala tlačová agentúra AP.

V prejave pripomínajúcom občas studenú vojnu Putin zhodil vinu za ukrajinskú krízu na Západ a predstavil Rusko ako silnú veľmoc, ktorú nedonútia prosiť Západ, aby zrušil sankcie uvalené za konflikt na Ukrajine.

"Vyhlásenia, že Rusko sa pokúša obnoviť nejaký druh ríše, že narušuje suverenitu svojho suseda, sú neodôvodnené," uviedol prezident pred expertmi z Valdajského klubu v Soči, ktoré bolo tento rok dejiskom zimných olympijských hier.

Putin varoval, že Washington sa snaží "prerobiť celý svet" podľa vlastných záujmov a že riziko medzinárodných konfliktov narastá. "My sme to nezačali," vyhlásil.

Ruský líder tiež povedal, že narastá hrozba, že zmluvy o kontrole zbraní budú porušované, a vyzval na rokovania o medzinárodne prijateľných podmienkach pre použitie sily.

Západ obvinil Rusko z narušenia ukrajinskej suverenity, keď túto jar pripojilo k svojmu územiu ukrajinský Krymský polostrov. Západ tiež tvrdí, že Moskva posiela vojakov a zbrane na pomoc proruským separatistom bojujúcim proti vládnym silám na východe Ukrajiny. Moskva tieto obvinenia popiera.

Putin priznal, že Rusko pomohlo ujsť ukrajinskému prezidentovi Janukovyčovi

Ruský prezident Vladimir Putin dnes uviedol, že Moskva pomohla bývalému ukrajinskému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi ujsť vo februári do Ruska po tom, ako ho zvrhli pri násilných pouličných protestoch v Kyjeve.

"Poviem to otvorene - požiadal o odvoz do Ruska. To sme aj urobili," povedal Putin v 40-minútovom prejave pred skupinou politických odborníkov známou ako Valdajský klub v ruskom letovisku Soči na pobreží Čierneho mora. Putin tiež obvinil Ukrajinu z nedostatku politickej vôle vyriešiť konflikt na východe krajiny.

"Nevidíme túžbu našich partnerov v Kyjeve vyriešiť problém vo svojich vzťahoch s juhovýchodnou Ukrajinou mierovým politickým procesom, rozhovormi," povedal ruský prezident. "Zakaždým vidíme jednu a tú istú vec v rôznych podobách: potláčanie problému silou," dodal Putin.

Putin v prejave kritizoval prozápadnú vládu v Kyjeve za to, že použila silu proti povstaleckým oblastiam na východe Ukrajiny namiesto toho, aby radšej viedla rozhovory s tamojším rusky hovoriacim obyvateľstvom, zamerané na ukončenie chaosu v regióne.

Ruský líder dnes takisto vyhlásil, že nepokladá Spojené štáty za hrozbu pre Rusko, ale dodal, že podľa neho politika Washingtonu je pre Rusko škodlivá. "Myslím si, že politika vládnucej elity je klamná. Som presvedčený, že ide proti našim záujmom, podkopáva dôveru v Spojené štáty," povedal Putin bez ďalších podrobností.

Putin zdôraznil, že USA musia brať do úvahy aj záujmy Ruska a ďalších krajín, aby sa stabilizovala celosvetová situácia. "Rusko nežiada nejaké špeciálne, výnimočné postavenie vo svete. Popri rešpektovaní záujmov ostatných jednoducho chceme, aby sa brali do úvahy aj naše záujmy a naše stanovisko," vysvetľoval ruský prezident.

Putin v súvislosti s Ukrajinou obvinil Západ, že ignoruje legitímne záujmy Ruska u svojho suseda a že podporoval zvrhnutie bývalého ukrajinského proruského prezidenta Janukovyča.

Prezident zopakoval obvinenia, že západné vlády pomohli prozápadným skupinám na Ukrajine uskutočniť v Kyjeve vo februári štátny prevrat, ktorý zvrhol promoskovského prezidenta Janukovyča.

"Nikto nás nechcel počúvať a nikto sa s nami nechcel rozprávať. Namiesto namáhavého, ale - zdôrazňujem - civilizovaného dialógu urobili prevrat. Zatiahli krajinu do chaosu, ekonomického a sociálneho kolapsu a občianskej vojny s obrovským počtom obetí," povedal Putin.

V skoršej pasáži prejavu obvinil Spojené štáty aj z toho, že destabilizujú svetový poriadok tým, že sa pokúšajú presadzovať svoju vôľu. Putin varoval, že svet bude čeliť novým vojnám, ak Washington nezačne rešpektovať záujmy ostatných krajín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu