Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ťažké rozhodnutia vo veci jadrového programu Iránu podľa USA ešte len treba prijať

Hassan Rúhaní
Hassan Rúhaní (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Irán a šesť mocností ukončili viac ako týždeň trvajúce rokovania o iránskom jadrovom programe, pričom však v žiadnej zo zásadných otázok zatiaľ nedospeli k zhode. Uviedol to v noci nadnes vysokopostavený predstaviteľ amerického ministerstva zahraničných vecí.

Pripustil súčasne, že v niečom došlo k zhode, čo bude nápomocné pri napredovaní celého procesu. Dodal však, že "je ešte mnoho detailov, na ktorých treba pracovať". Zdroj upozornil, že každý z účastníkov rokovaní musí prijať ťažké rozhodnutie. Pozornosť sa sústreďuje na Irán, pretože jeho rozhodnutia sú kľúčové pre dosiahnutie komplexnej dohody.

Aj iránsky prezident Hasan Rúhání dnes vyhlásil, že v rámci rokovaní o iránskom jadrovom programe musia byť prijaté "odvážne rozhodnutia", aby sa dospelo ku konečnej trvalej dohode. Upozornil, že sankcie uvalené na jeho krajinu musia byť "všetky a bez výnimky zrušené". Bez tohto kroku podľa neho nie je prijateľná žiadna dohoda.

V rozhovore s novinármi, s ktorými sa stretol v rámci Valného zhromaždenia OSN v New Yorku, Rúhání uviedol, že trvalá dohoda medzi Iránom a šiestimi veľmocami bude výhodná pre Irán, pre šesticu mocností ako aj pre stabilitu na Blízkom východe. 

Iránsky prezident pred novinármi súčasne vyslovil predpoklad, že vzťahy s USA nebudú nepriateľské naveky, jedného dňa sa to podľa jeho názoru zmení. Rúhání sa vyjadril aj k poslednému kolu rokovaní o iránskom jadrovom programe, keď konštatoval, že bol dosiahnutý len malý pokrok, a naliehal, že celý proces treba zrýchliť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu