Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V Teheráne pokračujú diskusie o iránskom jadrovom programe

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DUBAJ - Zástupcovia Iránu a Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) sa v utorok stretnú v Teheráne na prvom vzájomnom rokovaní od záveru augusta, keď krajina v stanovenej lehote neposkytla odpovede na otázky týkajúce sa údajnej výskumnej činnosti, ktorej výsledky mohla využiť pri výrobe jadrovej bomby.

O návšteve delegácie MAAE s cieľom "prediskutovať zvyšné záležitosti okolo iránskeho mierového jadrového programu" informovala oficiálna Tlačová agentúra islamskej republiky (IRNA), pričom neuviedla ďalšie podrobnosti. Druhá strana správu zatiaľ nekomentovala, diplomati sa však pre agentúru Reuters ešte minulý týždeň vyjadrili, že orgán OSN so sídlom vo Viedni by mal čoskoro podniknúť nové kroky v rámci dlhoročného preverovania iránskeho jadrového programu.

Skupina šiestich svetových veľmocí medzitým pokročila v samostatnom dialógu s Iránom, ktorého výsledkom by mala byť konečná dohoda o urovnaní jadrového sporu. Obvinenia zo snahy získať jadrové zbrane islamská republika naďalej označuje za nepodložené, od minuloročného nástupu nového prezidenta Hasana Rúháního však deklaruje záujem spolupracovať s MAAE.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu