Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rokovania vo Viedni boli náročné, ale bol dosiahnutý pokrok

Mohammad Džavád Zaríf
Mohammad Džavád Zaríf (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf označil stredajšie rokovania o iránskom jadrovom programe vo Viedni za náročné. Podľa neho sa však na nich podarilo dosiahnuť pokrok a diskutovať aj o možných riešeniach. Vyplýva to zo Zarífových slov pre iránske médiá, ktoré dnes priniesla agentúra Reuters.

Zaríf sa s novinármi stretol po stredajšej schôdzke s americkým ministrom zahraničných vecí Johnom Kerrym a šéfkou európskej diplomacie Catherine Ashtonovou, ktorá sa konala vo Viedni v stredu a trvala okolo šesť hodín.

"Bolo to veľmi ťažké, vážne a intenzívne..., ale namiesto toho, aby sme sa zameriavali len na problémy, hovorili sme aj o riešeniach," vyhlásil Zaríf podľa zdrojov, na ktoré sa odvolala agentúra Reuters. Podľa Zarífa sa pokrok podarilo dosiahnuť vo všetkých oblastiach. Iránska televízia vo svojom spravodajstve informovala, že Zaríf sa chce s Kerrym a Ashtonovou stretnúť ešte v najbližších troch-štyroch týždňoch.

Irán a šesť mocností vedú rokovania s cieľom ukončiť desaťročie sa ťahajúci spor o iránsky jadrový program uzavretím dohody o obmedzení jadrových aktivít Iránu, ktorý by mal výmenou za to získať zrušenie sankcií, ktoré majú negatívny vplyv na jeho od ropy závislú ekonomiku. Irán o svojom jadrovom programe tvrdí, že má výlučne mierové využitie, zatiaľ čo Západ podozrieva, že jeho ciele sú aj vojenské. Hraničným termínom na uzavretie dohody je 24. november.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu