Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Iránsky prezident brojí za viac akademických slobôd v Iráne

Hasan Rúhání
Hasan Rúhání (Zdroj: SITA)

TEHERÁN - Iránsky prezident Hasan Rúhání dnes vyzval, aby na iránskych univerzitách zavládla väčšia akademická sloboda, pričom upozornil, že reštrikcie vedú k "spomaleniu inovácií a živia pochlebovačstvo".

Rúhání to vyhlásil v prejave, ktorý predniesol na úvod nového akademického roku a naživo ho odvysielala iránska televízia. "Neopodstatnené obmedzenia vedú k odchodu čestných kompetentných jednotlivcov a k podpore vtieravých ľudí," upozornil Rúhání. 

Iránsky prezident sa v prejave sťažoval aj na to, že na slávnostnom otvorení nového akademického roku neprehovoril ani jeden zástupca študentov. "Som tu, aby som počúval, nie aby som mal prejav," vyhlásil a označil za poľutovaniahodné, že v programe dnešnej slávnosti chýbal prejav predstaviteľa študentských spolkov.

Relatívne umiernený Hasan Rúhání sa stal iránskym prezidentom vo vlaňajších voľbách, po ktorých síce občanom sľúbil väčšiu otvorenosť islamskej republiky, ale vo vláde toto jeho odhodlanie naráža na prudký odpor prívržencov tvrdej línie. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu