Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Analytik upokojil USA: Toto si myslí o hrozbe menom Islamský štát

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: timesofisrael.com)

WASHINGTON - Majú sa Američania v USA obávať útoku radikálov zo skupiny Islamský štát, ktorí im prostredníctvom internetových nahrávok vyhrážajú krutou pomstou za letecké útoky v Iraku? Alebo ide napriek dojmu, ktorý ľudia mohli nadobudnúť pri počúvaní prejavov amerických predstaviteľov z minulých týždňov, skôr o neopodstatnený strach? K realite má bližšie skôr druhá možnosť, napísal popredný bezpečnostný analytik stanice CNN Peter Bergen.

Zhruba dve tretiny Američanov v nedávnom prieskume inštitútu Pew Research Center uviedli, že majú obavy z možnej akcie IS na území Spojených štátov. K tomu, že tento strach priživujú mylné informácie amerických činiteľov prezentované médiami, sa stačí pozrieť napríklad na veľmi sa líšiace čísla týkajúce sa počtu Američanov bojujúcich v radoch IS.

Napríklad minister obrany Chuck Hagel v stredu vyhlásil, že vie o viac ako stovke ľudí s americkými pasmi, ktorí sa na Blízkom východe zúčastňuje bojov po boku extrémistov z IS. Pentagón potom jeho slová korigoval s tým, že okolo stovky sa pohybuje celkový počet Američanov na zapojenie sa do bojov v Sýrii v akejkoľvek opozičnej skupine. O tom, ako sú tieto čísla nafukované, svedčí fakt, že ešte minulý týždeň jeden nemenovaný činiteľ médiám povedal, že za IS bojujú až tri stovky Američanov.

Samozrejme, aj tie necelé dve desiatky, ktoré podľa posledných odhadov Pentagónu v radoch IS vedú svoju vojnu, sú stále viac než dosť. Podporu pre tvrdenie, že vlastníctvo amerických pasov nemusí znamenať hrozbu pre územie Spojených štátov, však nájdeme v Somálsku. Práve tam odišla v roku 2006 posledný väčšia skupina Američanov, ktorá sa pridali do radov džihádistov. Žiadny z týchto takmer troch desiatok ľudí sa ale od tej doby nezapojil do prípravy či prevedenie nejakého útoku či pokusu o neho na americkom území.

Najmenej dvaja z nich zahynuli pri samovražedných útokoch v Somálsku, ďalší dvaja boli zabití pri amerických leteckých zásahoch, iného zavraždili kolegovia z islamistických milícií Šabáb. Šesť ďalších bolo zadržaných, z toho štyria keď sa pokúšali vrátiť na Západ.

Fakt, že ešte viac ako desiatka z nich zostáva na slobode a môže ďalej útočiť, je pochopiteľne stále dôvodom k ostražitosti. CIA a FBI by zároveň určite nemali poľavovať v pozornosti k možným hrozbám, ktoré predstavujú Američania v Sýrii. Príklad činnosti teroristov s americkými pasmi osem rokov od chvíle, čo odišli do Somálska, však dokazuje, že by americkí činitelia nemali verejnosť prehnane strašiť možnými útokmi Američanov v radoch IS na Spojené štáty.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu