Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Rodičia popraveného novinára prehovorili pred národom: Sme pyšní, bol to mučeník za slobodu!

Foleyho rodičia usporiadali tlačovú konferenciu, aby pomohli šíriť jeho odkaz. Zobraziť galériu (10)
Foleyho rodičia usporiadali tlačovú konferenciu, aby pomohli šíriť jeho odkaz. (Zdroj: SITA)

Militanti z organizácie Islamský štát (IS) zverejnili v utorok videonahrávku, ktorá zachytáva popravu amerického novinára Jamesa Foleyho (†40). Ten zmizol v Sýrii pred takmer dvoma rokmi. Jeho rodičia sa okamžite po zverejnení videa na sociálnych sieťach vyjadrili aj pre médiá, včera usporiadali aj tlačovú konferenciu priamo pred svojím domom, v ktorom novinár vyrastal.

Jamesov otec John so slzami v očiach povedal, že jeho syn bol „mučeník za slobodu. Jeho brat Michael a ja sme si istí, že sa dobrovoľne rozhodol ísť ako prvý,“ aby zachránil svojich kolegov a ďalšieho rukojemníka Stevena Joela Sotloffa (31), ktorého zajali v auguste minulého roka.

„Dočkal sa hrozného konca a stále ma straší to, koľko bolesti musel zažiť a aký krutý je tento spôsob popravy na rozdiel od toľkých iných. Bol odvážny až do konca a prijal svoju situáciu a zhromaždil svoju vieru,“ opísal svoje pocity John a jeho žena Diane doplnila posolstvo: „Ďakujeme Jimovi za všetku radosť, ktorú nám dal. Bol to neobyčajný syn, brat, novinár aj osobnosť.“

Foleyho rodičia usporiadali tlačovú
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Foleyovci majú ďalšie štyri deti, na Jima sú skutočne pyšní: „Bol to veľmi odvážny a nebojácny novinár. Veľmi súcitný Američan.“ Po zverejnení videa a potvrdení jeho pravosti zdrvenej rodine zavolal aj americký prezident Barack Obama z jeho prázdninového sídla. Biely dom vydal vyhlásenie o „akte násilia, ktorý šokoval svedomie celého sveta“.

Rodičia si video popravy z pochopiteľných dôvodov nepozreli, o jeho existencii sa dozvedeli od novinárov. John tvrdí, že jeho žena cítila synovu smrť už niekoľko dní, aj keď Jamesa zajali v novembri roku 2012. „Vedeli sme, že to bol Jim, ani sme sa nemuseli pozerať na video,“ povedal nešťastný otec. „To, čo robil, malo veľkú hodnotu,“ myslí si jeho mladší brat.

Foleyho rodičia usporiadali tlačovú
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Keďže rodina video nevidela, nevie pravdepodobne ani o tom, čo povedal ich syn pred smrťou. Zo svojej smrti v podstate obvinil práve Spojené štáty americké, nie je však jasné, či na príkaz svojich únoscov alebo bol o svojich slovách presvedčený: „Vyzývam svojich priateľov, rodinu a milovaných, aby povstali proti mojim skutočným vrahom, americkej vláde, pretože to, čo sa mi stane, je iba výsledkom ich ľahostajnosti a zločinnosti.”

Rodičia popraveného novinára prehovorili
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: greb youtube)

John a Diane spoločne vyzvali militantov z organizácie IS, aby ušetrili životy ostatných zajatcov. Foley bol podľa newyorskej Komisie na ochranu žurnalistov jedným z 20 nezvestných novinárov v Sýrii. Väčšinu z nich väznia alebo väznili práve džihádistov z IS.

Poprava ISIS

Vrahom je Brit

Na videozázname kolujúcom na internete muž oblečený v čiernom odrezal Foleymu hlavu. Podľa dostupných informácií ide o britského občana menom John. Národnosť  a londýnsky prízvuk potvrdila aj expertka v oblasti dialektológie z univerzity v Lancasteri Claire Hardakerová. John má byť podľa britských novín The Guardian členom skupiny zabijakov, ktorí si hovoria Beatles a operujú v sýrskom meste Rakka.

Po zverejnení týchto správ aj britský premiér David Cameron prerušil svoju dovolenku, aby sa stretol s krízovým štábom. Scotland Yard už začal vyšetrovanie celej udalosti. Podľa ich predbežných záverov mal vrah Foleyho John za sebou kriminálnu aj teroristickú minulosť. Denník New York Times uvádza, že predtým, ako Foleyho popravili, jeho únoscovia žiadali od vlády USA výkupné 100 miliónov dolárov, čo však Američania odmietli.

Novinár James Foley a
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: YouTube)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu