Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tajná služba odhalila katov popraveného amerického novinára: Toto su hlavní podozriví!

Vrah Jamesa Foleyho bol pravdepodobne rapper. Zobraziť galériu (5)
Vrah Jamesa Foleyho bol pravdepodobne rapper. (Zdroj: Mirror)

LONDÝN - Británia je bližšie k odhaleniu identity britského občana, ktorý je podozrivý zo surovej vraždy amerického novinára Jamesa Foleyho. Informoval o tom dnes britský veľvyslanec v USA Peter Westmacott. Podľa amerických a britských médií sú známe mená až troch podozrivých.

Militanti z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), ktorá získala kontrolu nad časťou Sýrie i Iraku, zverejnili v utorok videonahrávku zachytávajúcu vraždu Jamesa Foleyho. Maskovaný džihádista na videozázname hovoril plynule po anglicky a podľa dialektologičky z univerzity v Lancasteri Claire Hardakerovej mal londýnsky prízvuk.

Video bolo nakrútené na neznámom mieste a je nedatované. Americké tajné služby video podrobili analýze a dospeli k záveru, že je autentické, uviedla v stredu hovorkyňa americkej Rady pre národnú bezpečnosť (NSC) Caitlin Haydenová.

Poprava ISIS

Britská a americká tlač vedú vlastné pátranie po identite muža podozrivého z vraždy amerického novinára Jamesa Foleyho a pracujú pritom aj s informáciami z vládnych zdrojov. Dnešné vydanie denníka Times tak tvrdí, že pozná identitu brutálneho kata, ktorý dostal v médiách prezývku Džihádista John, zatiaľ ju však nezverejnil. Podľa denníka New York Post (NYP) ide o Abdel-Majeda Abdela Baryho, o ktorého sa v minulosti zaujímali aj britské tajné služby MI5 a MI6. 

Podľa NYP Bary má 23 rokov, pochádza zo západného Londýna a je bývalým rapperom, známym pod menom L. Jinny. Súčasne je jedným to šiestich synov Egypťana Adela Abdula Baryho, ktorý v USA čaká na vynesenie rozsudku za spoluúčasť na atentátoch na americké veľvyslanectvá v Keni a Tanzánii z roku 1998.

Vrah Jamesa Foleyho bol
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Mirror)

Ďalšia nahrávka

Abdel-Majed Abdel Bary sa radikalizoval pod vplyvom istého Anjema Choudaryho. V roku 2013 opustil rodinu žijúcu v prestížnej londýnskej štvrti Maida Vale a odcestoval bojovať do Sýrie. Niekoľko dní pred zverejnením videa s brutálnou vraždou amerického novinára Abdel-Majed Abdel Bary upútal pozornosť tajných služieb inou nahrávkou na sieti Twitter, ktorá ho zachytáva v čiernom odeve a s odrezanou ľudskou hlavou v ľavej ruke.

NYP napísal, že ako rapper Bary nahral niekoľko klipov, v ktorých hovorí aj spieva. Tajné služby ich teraz analyzujú, aby zistili prípadnú totožnosť v hlasoch Džihádistu Johna a rappera L- Jinnyho.

Tajná služba odhalila katov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: greb youtube)

Na začiatku policajného zoznamu je však bývalý lekár National Health Services menom Shajul Islam. Islam bol zatknutý a obvinený z únosu britského novinára Johna Cantlieho v roku 2012, ale bol prepustený po tom, ako Cantlie nebol schopný podať svedectvo. Islamova lekárska licencia bola odvtedy pozastavená. Rodina tvrdí, že nevedia, kde sa momentálne nachádza, rovnako, ako aj jeho brat Razula (21), u ktorého bolo potvrdené, že sa pripojil IS v Sýrii. 

Tretí podozrivý je Aine Davis (30) z Hammersmith v západnom Londýne. Davis konvertoval k islamu a vlani sa pripojil k džihádistom v Sýrii, po reforme života drogového dílera a člena gangu. Jeho rodina to odmietla komentovať.

Mŕtvy novinár James Foley

James Foley
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: internet)

Laici odhalili miesto vraždy

Nové prvky do vyšetrovania vraždy Jamesa Foleyho sa snažia vniesť aj iniciatívni jednotlivci: webová stránka špecializujúca sa na skúmanie konfliktu v Sýrii napísala, že neprofesionálnemu novinárovi Elliotovi Higginsovi sa možno podarilo vypátrať miesto, kde bolo nakrútené video s Foleym, ktoré tak šokovalo západný svet.

Higgins tvrdí, že ide o pahorok ležiaci južne od mesta Rakka na severe Sýrie, kde Islamský štát vyhlásil svoj kalifát a umiestnil tam aj svoj hlavný štáb. Pri lokalizácii Higgins vychádzal z porovnania reliéfu krajiny zachytenej vo videu so satelitnými snímkami dostupnými na internete a mapami. Podľa internetových zdrojov práve v tejto oblasti väzenia aj ďalších rukojemníkov zajatých islamistami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu