Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Británia je blízko k odhaleniu totožnosti predpokladaného vraha novinára Foleyho

Novinár James Foley a člen Islamského štátu
Novinár James Foley a člen Islamského štátu (Zdroj: YouTube)

LONDÝN - Amerického novinára Jamesa Foleyho údajne popravil britský reper zo západného Londýna vystupujúci pod pseudonymom L Jinny. V nedeľu o tom informujú viaceré britské médiá, ktoré sa pritom odvolávajú na zdroje z prostredia tajných služieb MI5 a MI6.

Británia je bližšie k odhaleniu identity britského občana, ktorý je podozrivý zo surovej vraždy amerického novinára Jamesa Foleyho. Informoval o tom dnes britský veľvyslanec v USA Peter Westmacott.

"Sme blízko k zisteniu, kto je ten chlap," vyhlásil Westmacott v dnešnom programe State of the Union televízie CNN.

Militanti z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), ktorá získala kontrolu nad časťou Sýrie i Iraku, zverejnili v utorok videonahrávku zachytávajúcu brutálnu vraždu Jamesa Foleyho. 

Hrôzostrašné video zachytávajúce brutálnu vraždu amerického novinára, ktorý zmizol v Sýrii v novembri 2012, vyvolalo vo svete šok a zdesenie. To sa ešte zväčšilo, keď sa po analýze ukázalo, že predpokladaný vykonávateľ vraždy rozpráva s britským prízvukom.

Na zverejnenej videonahrávke maskovaný muž, militant IS, stojí s nožom v ruke nad Foleym, ktorého sťal, a vyhráža sa aj smrťou ďalšieho rukojemníka - amerického novinára Stevena Sotloffa, ak prezident USA Barack Obama nezastaví útoky amerických vzdušných síl na postavenia IS v severnom Iraku, ktorý táto sunnitská militantná skupina z veľkej časti ovládla. 

Maskovaný džihádista na videozázname hovoril plynule po anglicky a podľa dialektologičky z univerzity v Lancasteri Claire Hardakerovej mal londýnsky prízvuk. Video bolo nakrútené na neznámom mieste a je nedatované.

Americké tajné služby video podrobili analýze a dospeli k záveru, že je autentické, viedla v stredu hovorkyne americkej Rady pre národnú bezpečnosť (NSC) Caitlin Haydenová. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu